ShareInfo.plKulinariaUpiekłam ciasto Kawa z Mlekiem i wszyscy zaniemówili. Zniknęło zaraz po podaniu

Upiekłam ciasto Kawa z Mlekiem i wszyscy zaniemówili. Zniknęło zaraz po podaniu

ciasto Kawa z Mlekiem
fot. screen YT / Henia Foks

 Uwielbiasz ciasta z kawą, ale tiramisu już ci się przejadło? Spróbuj ciasta „Kawa z mlekiem”, a zaliczysz go do swoich słodkich faworytów. Jest łatwe do zrobienia, eleganckie i epickie w smaku. Przepis nie będzie wyzwaniem nawet dla kuchennego laika. Każdy kęs wywołuje uśmiechy na twarzy, a osoby, które kochają zapach kawy w ciastach i deserach będą nim zachwyceni.

REKLAMA

Ciasto Kawa z mlekiem opiera się na biszkopcie kakaowym, dżemie, naponczowanych kawą biszkoptach i masie maślano-mlecznej. Zwieńczeniem wypieku jest polewa czekoladowa. Czas przygotowania jest w miarę krótki, a placek wygląda i smakuje jak tort. Do tego wyśmienicie pachnie kawą. Ma szanse być jednym z Twoich ulubionych łakoci!

Przepis na ciasto „Kawa z Mlekiem”

Składniki:
Biszkopt
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
6 jajek

Krem
3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
200 g miękkiego masła

Do nasączenia
1 szklanka naparu z kawy

REKLAMA

Dodatkowo
dżem z czarnej porzeczki
biszkopty okrągłe
pół tabliczki czekolady

Sposób wykonania:
Biszkopt
Ubij 6 jajek na pulchny, jasny krem. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszaj lekko mikserem. Jednolite ciasto przelej do blachy (17 cm x 27 cm) wyłożonej pergaminem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz biszkopt w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 minut. Wyjmij go i ostudź.

Krem
Masło w temperaturze pokojowej ucieraj z mlekiem zagęszczonym za pomocą miksera na pulchną masę.

Biszkopt przedziel nożem na dwa blaty równej grubości. Wierzch jednego z nich posmaruj dżemem porzeczkowym i umieszczaj na nim biszkopty nasączone w kawie – zapełnij nimi cały wierzch. Na to wyłóż krem (trochę zostaw na wierzch) i przykryj drugim biszkoptem kakaowym. Posmaruj go pozostałą porcją kremu i polej wypiek stopioną czekoladą. Smacznego.

REKLAMA

Czytaj też: Posyp tym śliwki przed pieczeniem. Placek zachwyci głębią smaku

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA