
Uwielbiasz ciasta z kawą, ale tiramisu już ci się przejadło? Spróbuj ciasta „Kawa z mlekiem”, a zaliczysz go do swoich słodkich faworytów. Jest łatwe do zrobienia, eleganckie i epickie w smaku. Przepis nie będzie wyzwaniem nawet dla kuchennego laika. Każdy kęs wywołuje uśmiechy na twarzy, a osoby, które kochają zapach kawy w ciastach i deserach będą nim zachwyceni.
Ciasto Kawa z mlekiem opiera się na biszkopcie kakaowym, dżemie, naponczowanych kawą biszkoptach i masie maślano-mlecznej. Zwieńczeniem wypieku jest polewa czekoladowa. Czas przygotowania jest w miarę krótki, a placek wygląda i smakuje jak tort. Do tego wyśmienicie pachnie kawą. Ma szanse być jednym z Twoich ulubionych łakoci!
Przepis na ciasto „Kawa z Mlekiem”
Składniki:
Biszkopt
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
6 jajek
Krem
3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
200 g miękkiego masła
Do nasączenia
1 szklanka naparu z kawy
Dodatkowo
dżem z czarnej porzeczki
biszkopty okrągłe
pół tabliczki czekolady
Sposób wykonania:
Biszkopt
Ubij 6 jajek na pulchny, jasny krem. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszaj lekko mikserem. Jednolite ciasto przelej do blachy (17 cm x 27 cm) wyłożonej pergaminem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz biszkopt w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 minut. Wyjmij go i ostudź.
Krem
Masło w temperaturze pokojowej ucieraj z mlekiem zagęszczonym za pomocą miksera na pulchną masę.
Biszkopt przedziel nożem na dwa blaty równej grubości. Wierzch jednego z nich posmaruj dżemem porzeczkowym i umieszczaj na nim biszkopty nasączone w kawie – zapełnij nimi cały wierzch. Na to wyłóż krem (trochę zostaw na wierzch) i przykryj drugim biszkoptem kakaowym. Posmaruj go pozostałą porcją kremu i polej wypiek stopioną czekoladą. Smacznego.
Czytaj też: Posyp tym śliwki przed pieczeniem. Placek zachwyci głębią smaku