mokre rękawice
fot. Unsplash

Wydaje się, że korzystanie rękawicy kuchennej wykonanej z grubego materiału nie wywoła żadnych przykrych zdarzeń, to istnieją jednak przypadki, w których mimo zachowania ostrożności, nastąpiły poważne konsekwencje.

Zanim użyjesz rękawicy kuchennej, sprawdź, czy nie jest ona mokra

Kuchnia to miejsce, gdzie łatwo o zachlapania. Jeśli chodzi o rękawicę kuchenną, to w tym przypadku nawet najmniejsza wilgoć nie jest pożądana. Gdy przez taki materiał złapie się rozgrzaną formę z potrawą, nastąpi natychmiastowe parowanie wody, która po chwili dotrze do skóry i doprowadzi do poważnego poparzenia.

Eksperci z Uniwersytetu Stanowego w Oklahomie spostrzegli, że priorytetowy obszar rękawic kuchennych to szwy. Wykonane z niezbyt grubej warstewki materiału nigdy nie tamują gorącej pary wodnej, natomiast towarzysząca siła nacisku jeszcze zwiększa ryzyko poparzenia.

Tymczasem problem z rękawicą kuchenną można rozwiązać. Dr Aditya Jayadas zakomunikowała:

Moglibyśmy zasugerować przeprojektowanie rękawic kuchennych, tak, by umieścić szwy z dala od palców oraz zawrzeć etykietę, naszywkę z ostrzeżeniem, jakie ryzyko sprawia wilgotny materiał.

Nam jako odbiorcom pozostaje przede wszystkim zachować czystość, jak i podstawowe zasady BHP w kuchni. Rękawice należy poza użytkowaniem powiesić na wieszakach, na których nie będą narażone na zawilgocenie. Po praniu należy dopilnować, aby rękawice całkowicie wyschły. Zamiennikami standardowych rękawic mogą być silikonowe chwytaki do gorących naczyń. Są łatwe do wyczyszczenia i trudno je uszkodzić.

Po więcej ciekawostek i porad kulinarnych zapraszamy na naszą stronę. Dowiedz się, jak zmierzyć temperaturę tłuszczu bez termometru i sprawdź, jak przechowywać wędlinę w lodówce, aby była dłużej świeża.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę