Mleko migdałowe jest szkodliwe dla środowiska! Dlaczego? Jego produkcja zabija miliardy pszczół! Stosowanie mleka migdałowego jako zdrowszego odpowiednika, to nie jest dobry pomysł!
Alternatywą dla mleka krowiego może być mleko migdałowe, sojowe, kokosowe, ryżowe lub owsiane. Mleko migdałowe jest popularne bo nie zawiera laktozy, ma mało kalorii, a w składzie ma witaminy: D, E, B2 oraz B12. Niestety, przyczynia się do zabijania ogromnej liczby pszczół!
Jak informuje gazeta.pl, proces wytwarzania napoju migdałowego ma coraz bardziej destrukcyjny wpływ na naszą planetę. Jest przyczyną wymierania miliardów pszczół. Jak do tego dochodzi? Uprawa migdałów w Kalifornii sprawia, że pszczoły giną w zatrważającym tempie. Ponad 50 miliardów pszczół wyginęło podczas zeszłorocznej zimy. Kalifornijscy rolnicy przyznają, że rocznie tracą co najmniej 30 proc. pszczół, które zapylających migdały. Dlaczego? Bo migdały są opryskiwane pestycydami.