Nie da się ukryć, że wiele osób popełnia duży błąd podczas rozmrażania potraw czy produktów. Większość z nas po prostu wyjmuje produkt z zamrażalnika i umieszcza go w zlewie czy też na kuchennym blacie. Okazuje się, że jest to niezwykle zła praktyka, a rozmrażanie powinno odbywać się w niskich temperaturach.
Warto o tym wiedzieć!
Według informacji przekazanych przez portal Gotujmy, najlepiej jest rozmrażać potrawy na dolnej półce lodówki. Niestety, proces ten będzie trwał nieco dłużej, niż rozmrażanie w temperaturze pokojowej, jednak dzięki temu będziemy mieć pewność, że w żywności nie pojawią się bakterie, które mogą wpłynąć niekorzystnie na nasze zdrowie.
Surowe oraz pieczone mięso warto jest powoli rozmrażać na kratce, dzięki czemu soki będą mogły odpływać i nie będą rezerwuarem do namnażania się bakterii. Produkty, które są natomiast nieco grubsze, jak np. gotowe krokiety, warto jest rozmrażać przy użyciu kuchenki mikrofalowej.
Niektórych potraw nie musimy rozmrażać
Zamrożone warzywa dobrze jest natomiast podgrzewać wtedy, kiedy są jeszcze lekko zamrożone. Dzięki temu zachowają swoją jędrność i smak. Nie musimy także rozmrażać zup czy gulaszy. Bezpośrednio po wyjęciu ich z zamrażalnika, umieszczamy w garnku i podgrzewamy do momentu całkowitego rozmrożenia.