Kiedy przygotowujemy ciasto na kruche ciasteczka, tartę lub innego rodzaju wypieki i w pewnym momencie okazuje się, że nie mamy wałka, złość potrafi mocno nam się dać we znaki. Na szczęście istnieje metoda, która szybko temu zaradzi.
Nie da się ukryć, że nie każde ciasto należy potraktować wałkiem. Jeśli jednak planujemy ugotować na przykład pierogi, wałek okaże się nieocenionym przyrządem kuchennym.
Na szczęście istnieje jeden ciekawy sposób na zastąpienie wałka w kuchni. Jest nim… świeża cukinia. Wystarczy, że nie leży ona zbyt długo i nie nabrała typowej dla utraty świeżości miękkości.
Przede wszystkim musimy pamiętać o dokładnym umyciu warzywa, a następnie dokładnym wyczyszczeniu go ręcznikiem papierowym. Następnie możemy bez problemu wałkować ciasto do uzyskania odpowiedniej grubości i średnicy.
Jeśli jednak nie mamy w domu cukinii, dobrze sprawdzi się również okrągła butelka od oliwy. W każdym przypadku przede wszystkim należy pamiętać o dokładnym umyciu przedmiotu i jego osuszeniu.