REKLAMA
ShareInfo.plDomowe sposobyWeź 2 paczki i zrób wydajny udrażniacz do rur. Zlew jak nowy

Weź 2 paczki i zrób wydajny udrażniacz do rur. Zlew jak nowy

odpływ, rury
fot. screen Youtube / Joy Home Remedies / Smart Fox

Dla osób, które dużo gotują, zapchany zlew to norma. Często lądują w nim resztki produktów spożywczych z naczyń, fusy z kawy, skorupki jajek, pestki owoców i inne odpadki. Z tygodnia na tydzień substancji przybywa. Gromadzą się one w środku i gniją, a dodatkowy kłopot stanowią namnażające się drobnoustroje i unoszący się odór. Gdy zlew odmawia posłuszeństwa, wydaje się nam, że problem rozwiążą tylko ręce fachowca. Nic bardziej mylnego. Z udrożnieniem zlewu możesz poradzić sobie sam. Zobacz, jakie to proste.

REKLAMA

Co zrobić, żeby zlew tak często się nie zatykał?

Prewencyjnie możesz przelać zlew wrzącą wodą, która lepiej rozpuści skumulowany osad. Wprost do otworu odpływowego wlewaj powoli około 1-2 litry ukropu. Gdy będzie taka konieczność, zabieg wykonaj ponownie. A skąd wiedzieć, że dylemat został rozwiązany? Zaniknie specyficzne bulgotanie, a płyny będą spływać momentalnie, bez zastoju.

Ten prosty zabieg wykonywany regularnie (np. co dwa miesiące) pozwoli lepiej kontrolować sytuację i uchronić się przed jeszcze większym problemem, czyli przed zupełnym zapchaniem odpływu. Ale nic z tego nie będzie, jeśli do zlewu nieustannie będą trafiać resztki jedzenia, tłuszcz czy odpadki. Najlepiej pomyśleć o zmianie nawyków i większe skrawki produktów spożywczych wyrzucać do kontenera na śmieci.

Z domowym przetykaczem błyskawicznie odetkasz zlew. Przyda ci się około 1,5-2-litrowy plastikowy pojemnik z zakrętką, oraz:
ocet – 3 szklanki,
soda oczyszczona – 2 paczki (2 x 70 g),
sól gruboziarnista – 1 szklanka,
wrząca woda – 1 szklanka.

REKLAMA

Tak przygotujesz środek krok po kroku

Do pojemnika (np. po wodzie mineralnej) wsyp sól i zalej ją octem (dwie szklanki).
Dołóż zawartość 1 paczki sody, zakręć ścisło i zacznij energicznie machać butelką – produkty mają się dobrze połączyć.

Wylej mieszankę bezpośrednio do zlewu, a potem wlej pozostałą szklankę octu i odczekaj 15-20 minut. Po tym czasie dosyp drugą paczkę sody i trochę ukropu. Gotowe!

Odpływ został odetkany. Wszystko to odbyło się bez pomocy hydraulika i chemikaliów ze sklepu. Powyższy domowy patent to dobry sposób na oszczędność czasu i pieniędzy.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA