Weź skyr i dodaj 1 składnik. Wyjdzie deser lekki jak obłoczek

pianki w czekoladzie
fot. screen Youtube / Ellen’s Kitchen

Domowe pianki ze skyra biją na głowę sklepowe odpowiedniki. Są słodkie, lekkie jak chmurka i rozpływają się w ustach. To spełnienie marzeń wszystkich łasuchów. Gdy masa trafi do keksówki, a po kilku godzinach stężeje, będzie można ją kroić na kawałki, a potem zatapiać w czekoladzie. To lepsze niż ptasie mleczko!

REKLAMA

Skyr robi w Polsce prawdziwą karierę, podobnie jak mascarpone. Oba serki nadają się do deserów. Pod względem wartości zdrowotnych wygrywa ten pierwszy. Jest mniej tłusty i bogatszy w białko, a rozmaitym daniom nadaje wybornego smaku. Zawiera stosunkowo mało kalorii (na pewno mniej niż mascarpone) i jest źródłem wapnia, dobrego dla kości, a także witamin, wspierających pracę całego organizmu. Skyr sprawdzi się świetnie w plackach na słodko, kremowych deserach czy batonach.

Serek ten nie ma charakterystycznego smaku. Co prawda jest lekko kwaskowaty, ale to nie jego wada, tylko zaleta. Produkt ten doskonale łączy się z gorzką czekoladą, która ma głęboki smak. Robiąc lekkie pianki według tego przepisu, masz całkowitą gwarancję, że się udadzą i każdemu posmakują.

Czytaj także:  Psotnik to proste i smakowite ciasto. Znika co do okruszka

Przepis na pianki ze skyru

Składniki:
400 g skyru,
100 g gorzkiej czekolady o zawartości co najmniej 90% kakao,
70 g galaretki krystalicznej.

REKLAMA

Wykonanie:
Galaretkę roztapiamy w wodzie (150 ml), studzimy. Gdy będzie lekko zastygać, przekładamy ją etapami do skyru, mieszamy.

Tak przygotowaną masę umieszczamy w prostokątnej foremce, najlepiej silikonowej o dł. 22 cm. Powinna zastygać przez kilka godzin. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

Twardą masę z serka dzielimy na kwadraty i maczamy w płynnej czekoladzie, a potem rozkładamy na pergaminie. Gdy zastygnie, deser nadaje się do jedzenia.

REKLAMA

Udostępnij:

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Google News.