
Chciałbyś, aby plonów ogórków zazdrościła ci cała wioska? Wkrótce możesz mieć ich zatrzęsienie, ale teraz zadbaj o rośliny. Nie musisz od razu pędzić do sklepu ogrodniczego po super środek wzmacniający ani godzinami pielęgnować każdego krzaczka. W tym pierwszym przypadku szkoda pieniędzy, a w drugim – czasu, choć to oczywiście nie zaszkodzi. W lodówce masz produkt spożywczy bogaty w pierwiastek niezbędny ogórkom do zdrowego wzrostu i owocowania. Wystarczy, że ukroisz kawałek i zakopiesz w glebie nieopodal swoich upraw. Efekty będą zachwycające.
Ogórki są zachłanne na minerały w fazie wzrostu i owocowania. W sierpniu są już po pierwszej, a nawet drugiej fali owocowania, a teraz zbierają siły na kolejny wysyp plonów. Potrzebują wody i pokarmu, bo bez tego ani rusz. Zwolennicy ekologii i eksperymentów ogrodniczych mogą użyć do wzbogacania gleby, na której rosną ogórki, naturalnych nawozów, a jest w czym wybierać. Popularnością cieszą się specyfiki ze skrzypu polnego, drożdży, pokrzywy, mleka, kurkumy.
Każdy z tych preparatów zawiera cenne mikro i makroskładniki, które dbają o zdrowy rozwój ogórków, zwielokrotniają zbiory i chronią przed chorobami.
Jeśli w podłożu brakuje jakiegoś pierwiastka, rośliny przestają prawidłowo się rozwijać. Deficyt między innymi wapnia szkodzi im najbardziej. One nie tolerują gleby o kwaśnym odczynie pH. Jeśli w ziemi brakuje wapnia, to nowych liści pojawia się coraz mniej, a jeśli urosną, są zdeformowane. Dodatkowo pojawiają się na nich białe plamy.
Serwis Novaminerals podaje, że ogórki gruntowe powinny mieć zapewnione następujące dawki minerałów. Na 1 litr gleby warzywom należy zapewnić:
» potas – 200 mg,
» azot – 100 mg,
» magnez – 100 mg,
» fosfor – 70 mg,
» wapń – 1800 mg.
Powyższe proporcje składników mineralnych uznano za optymalne. Jak widać, najwięcej w ziemi powinno być wapnia. Tego pierwiastka warto dostarczyć ogórkom w naturalny sposób. Możesz wypróbować ten YouTube’owy trik, który zaprezentowano na kanale Clever Hacks. Polega on na zakopaniu w glebie kawałka żółtego sera, który jest skarbnicą białka i wapnia (ponad 800 mg w 100 g). Wystarczy kawałek sera zakopać w glebie przy ogórkach, a substancje będą stopniowo uwalniać się do gleby, poprawiając jej jakość i zbawiennie działając na korzenie.
Czytaj też: Domowa kostka do WC, która działa lepiej niż sklepowa – zrób ją w 5 minut!