Mazurek niewątpliwie jest jednym ze stałych bywalców świątecznych stołach w wielu polskich domach. Propozycja tego wypieku od Magdy Gessler z pewnością zachwyci wszystkich domowników.
Magda Gessler już niejednokrotnie zachwycała swoimi przepisami na różne dania. Tym razem popularna restauratorka podzieliła się recepturą na wybitny mazurek, który musi się znaleźć na wielkanocnym stole.
Składniki:
300 g mąki
100 g cukru pudru
200 g masła
2 surowe żółtka
2 żółtka ugotowane na twardo
1 łyżka lodowatej wody
cukier
starta skórka z cytryny
sól
Sposób przygotowania:
Ugotowane na twardo żółtka przeciskamy przez drobne sito i dodajemy do nich masło, mąkę i cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy surowe żółtka, szczyptę soli i łyżkę zimnej wody, a na koniec skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie zagniatamy widelcem.
Ciasto zawijamy w pergamin i wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i nakłuwamy widelcem, po czym pieczemy na złoty kolor przez 15-20 minut w 190 stopniach. Mazurek możemy udekorować w dowolny sposób.