REKLAMA

wigilijna zupa grzybowa z makaronem
fot. screen Youtube / Menu Dorotki

Wigilijna zupa grzybowa to jedno ze smaczniejszych dań, jakie można przygotować na gwiazdkę. Jest aromatyczna i pożywna, a esencjonalny smak zawdzięcza suszonym grzybom. Z dodatkiem makaronu smakuje wybornie. Jeśli masz taką możliwość, to koniecznie ugotuj wersję specjału, którą zaprezentowano poniżej. Ten smak na długo pozostaje w pamięci.

REKLAMA

Wigilijna zupa grzybowa według domowej receptury zachwyca smakiem

Do Świąt Bożego Narodzenia zostało coraz mniej czasu. Warto chomikować najlepsze przepisy na pyszne potrawy lub korzystać z tych sprawdzonych. Są osoby, które mają swoje ulubione wigilijne danie i czekają na nie cały rok z niecierpliwością. Niemniej jednak świąteczne menu w każdym domu jest nieco inne. Zazwyczaj mamy okazję spróbować karpia, bigosu czy barszczu czerwonego. Jak jednak nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez smakowitej grzybowej. Sądzę, że to bezbłędna kompozycja, pełna wszystkiego, co najlepsze. W zupie królują warzywa, suszone grzyby i makaron. Czego chcieć więcej?

Przepis na wigilijną zupę grzybową z makaronem

Składniki:
1 duża marchew
150 g suszonych grzybów
1 korzeń pietruszki
3 łyżki masła
1 duża cebula
1 korzeń pora
pęczek kopru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18%
pieprz i sól
2 ząbki czosnku
150 g makaronu (np. świderki, łazanki)

REKLAMA

Przygotowanie:
Grzyby zalej 1 litrem wrzątku i odstaw na co najmniej 2 godziny, aby nieco zmiękły. W międzyczasie oczyść i obierz warzywa. Do garnka włóż pokrojoną marchewkę, pietruszkę, por i zalej składniki chłodną wodą. Gotuj do miękkości, a potem wyjmij z bulionu por.

Na patelni z rozgrzanym masłem podsmażaj pokrojoną cebulę, a gdy się delikatnie zezłoci, przełóż ją do garnka. Grzyby odsącz i posiekaj, wrzuć do zupy wraz z płynem z moczenia. Dołóż też czosnek przeciśnięty przez praskę.

REKLAMA

W oddzielnym naczyniu połącz śmietanę z mąką i ciepłym wywarem z garnka, starannie zamieszaj, aby pozbyć się grudek i przelej do garnka. Dopraw potrawę pieprzem i solą, dorzuć pokrojoną zieleninę i zagotuj. W osolonym wrzątku ugotuj makaron, a po odcedzeniu wykładaj niedużą porcję na talerze. Na kluski wylewaj gorącą zupę grzybową i serwuj, smacznego.

REKLAMA