Wilgotne ciasto truskawkowe, które przygotujesz dosłownie w kilka minut. Jest puszyste, wilgotne w środku i lekkie jak piórko. Przepis.
To ciasto idealnie pasuje jako zamiennik biszkoptu, ale też jako ciasto, które można jeść bez dodatków takich jak krem. Polane czekoladą białą i udekorowane świeżymi truskawkami to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Przepis znajduje się poniżej.
Wilgotne ciasto truskawkowe w 30 minut. Przepis
Składniki:
» 60 g truskawek świeżych
» 30 ml mleka
» 3 jajka średniej wielkości
» 1/4 łyżeczki soku z cytryny
» 50 g cukru
» 40 ml oleju
» 60 g mąki
» pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Truskawki zmiel blenderem. Białka oddziel od żółtek do oddzielnych naczyń, następnie do białek dodaj sok z cytryny i ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy. Do żółtek dodaj olej i zblendowane truskawki. Wlej do ubitych białek, następnie delikatnie wymieszaj i dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Przelej ciasto do małej keksówki i piecz w 170°C przez 30 minut. Po upieczeniu polej białą czekoladą i udekoruj plastrami truskawek. Smacznego!