Wina Cava to prawdziwie hiszpański charakter zamknięty w butelce. W końcu nie bez powodu nazywa się je także hiszpańskim szampanem. Sprawdź, co wyróżnia ten wyjątkowy trunek, jakie są jego rodzaje oraz w jakich drinkach sprawdza się najlepiej.
Wina Cava – skąd pochodzi ich nazwa
Nazwa tego trunku wzięła się od słowa “caves”, co po hiszpańsku oznacza piwnice lub jaskinie. To wino musujące pochodzi z Hiszpanii i najczęściej jest wytwarzane z trzech tamtejszych szczepów: macabeo, xarel.lo i parellada.
Wina Cava – metoda wytwarzania
Jak już wspomnieliśmy, Cava bywa nazywana takżę hiszpańskim szampanem. Nie chodzi tutaj jednak wyłącznie o charakterystyczne bąbelki, lecz przede wszystkim o tradycyjną metodę wytwarzania tego trunku, zwaną także metodą szampańską. Dzieli się ona na kilka etapów, z których każdy ma ogromne znaczenie dla smaku i jakości wina:
Etap 1. – pierwsza fermentacja, która zachodzi w dużych kadziach.
Etap 2. – dodanie tak zwanego liqueur de tirage i rozlanie przygotowanej mikstury do butelek.
Etap 3. – druga fermentacja w butelkach, gdzie dochodzi do reakcji drożdży z cukrem, w wyniku której powstają charakterystyczne dla Cavy bąbelki.
Etap 4. – leżakowanie, które może trwać nawet do kilku lat.
Etap 5. – stopniowe obracanie butelek szyjką do dołu.
Etap 6. – zamrożenie szyjki butelki i usunięcie korka z pozostałościami osadu z drożdży. Etap 7. – uzupełnienie zawartości butelki połączeniem wina i cukru.
Etap 8. – ponowne korkowanie, po którym wino leżakuje jeszcze przez jakiś czas.
Wina Cava – klasyfikacja
Wina Cava można klasyfikować zarówno ze względu na ich poziom słodkości, jak i czas dojrzewania. Sprawdź, czym różnią się między sobą i jak poprawnie je rozróżniać.
Klasyfikacja ze względu na poziom słodkości
Tak jak w przypadku innych win, także Cava może mieć różne oblicza – od bardzo wytrawnego po bardzo słodkie. Warto więc przyswoić sobie jego konkretne oznaczenia, by nie dać się zaskoczyć podczas zakupów. Klasyfikacja tego wina ze względu na ilość cukru resztkowego w litrze wygląda następująco:
Brut Nature: 0-3 gramy cukru resztkowego na litr
Extra Brut: 0-6 gramów cukru resztkowego na litr
Brut: poniżej 12 gramów cukru resztkowego na litr
Extra-seco: 12-17 gramów cukru resztkowego na litr
Seco: 17-32 gramów cukru resztkowego na litr
Semi-Seco: 32-50 gramów cukru resztkowego na litr
Dulce: powyżej 50 gramów cukru resztkowego na litr.
Klasyfikacja ze względu na czas dojrzewania
W tym wypadku wina Cava możemy podzielić na:
- Cava de Guarda: wymaga minimum 9 miesięcy dojrzewania
- Cava Reserva: wymaga minimum 15 miesięcy dojrzewania.
- Cava Gran Reserva: wymaga minimum 30 miesięcy dojrzewania.
- Cava de Paraje Calificado: wymaga minimum 36 miesięcy dojrzewania. Warto wiedzieć, że to stosunkowo nowa, najbardziej prestiżowa kategoria Cavy. By dany trunek mógł być do niej zaliczony, poza minimalnym czasem dojrzewania musi spełnić także dodatkowe rygorystyczne kryteria.
Wina Cava w koktajlach
Chcesz wzbogacić swoje koktajle o kuszące bąbelki? Dodaj do nich wina cava! Ta musująca rozkosz doskonale sprawdzi się w orzeźwiających kompozycjach stworzonych do letnich spotkań.
1. Mimosa Cava
Ten drink świetnie pasuje do niezobowiązującego brunchu lub spotkania na świeżym powietrzu.
Składniki:
- 120 ml wina Cava
- 60 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- plasterek pomarańczy do dekoracji
Przygotowanie:
- Wlej sok z pomarańczy do schłodzonego kieliszka do szampana.
- Powoli dolej cavę, pilnując, by zbytnio się nie spieniła.
- Całość delikatnie zamieszaj łyżeczką.
- Udekoruj plasterkiem pomarańczy.
2. Bellini z Cavą
To drink dla koneserów owocowych, aromatycznych smaków. Idealnie pasuje do wieczornych spotkań na tarasie lub nieco bardziej oficjalnych okazji.
Składniki:
- 30 ml purée z dojrzałych gruszek (lub nektaru gruszkowego)
- 100 ml wina Cava
- 10 ml syropu z czarnego bzu
- plasterek gruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Wlej purée lub nektar z gruszek do schłodzonego kieliszka do szampana.
- Dodaj syrop z czarnego bzu.
- Powoli dolej cavę i delikatnie zamieszaj.
- Całość udekoruj plasterkiem gruszki.
3. Sangria z Cavą
Tradycyjna Sangria z musującym winnym twistem. To świetny wybór dla wielbicieli nieoczywistych smaków. Zaskocz swoich gości mocą bąbelków skąpanych w owocowych nutach.
Składniki:
- 1 butelka wina Cava
- 30 ml brandy
- 125 ml soku z pomarańczy
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 łyżka miodu
- lód
Przygotowanie:
- Wszystkie owoce pokrój w plasterki i wrzuć do dużej misy lub dzbanka.
- Wlej do naczynia sok pomarańczowy i brandy.
- Dodaj miód i zamieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.
- Całość odstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
- Tuż przed podaniem dodaj cavę i delikatnie zamieszaj.
- Przed podaniem wrzuć lód do szklanki i wlej przygotowany drink.
Wina Cava – doskonały wybór na każdą okazję
Jak widzisz ten rodzaj trunku jest naprawdę wszechstronny i pasuje do wielu okazji. Przypadnie do gustu zarówno wielbicielom bardzo wytrawnych, jak i słodszych smaków. Dodatkowo wspaniale smakuje zarówno solo, jak i w drinkach. Dlatego warto dać mu szansę i poczuć smak Hiszpanii!