
Jajecznica to jedno z tych dań, których nie da się nie kochać. Każdy ma swoją ulubioną wersję tej specjalności. Jedni smażą ją tylko na maśle, a inni na oleju czy smalcu. Wiele osób nie wyobraża sobie jej bez cebuli, a inni preferują tylko boczek. Można ją podać z pomidorami, grzybami czy brokułami. Ile domów, tyle pomysłów na jajecznicę. Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni, zrób niebiańską jajecznicę po Włosku, która jest nad wyraz kremowa i pyszna. A to wszystko dzięki serze i innym dodatkom. Sprawdź ten bestsellerowy patent na jajka.
Jajecznica to klasyk, którego nigdy nie mamy dość. Jada się ją na całym świecie, a my Polacy najczęściej serwujemy ją na śniadanie. Wiele przepisów udowodniło nam, że pomidor i bazylia zgrane połączenie i znajdziesz je nie tylko we włoskiej pizzy, ale również w jajecznicy. Nie uwierzysz, jak ta potrawa pysznie smakuje, zwłaszcza jeśli dołożysz do niej parmezan i kromkę świeżego pieczywa. Po prostu pycha!
Jajecznica w stylu włoskim
Składniki:
» pół małego pomidora,
» 6 jajek,
» 20 g parmezanu,
» 30 g masła lub 3 łyżki oleju rzepakowego,
» pieprz i sól do smaku,
» szczypta oregano,
» kilka listków świeże lub szczypta suszonej bazylii.
Wykonanie:
Umyj pomidory i sparz we wrzącej wodzie. Zerwij skórkę i pokrój miąższ w kostkę, a potem podsmaż na łyżce masła czy oleju przez 1-2 minuty, na niezbyt silnym ogniu. Woda ma odparować. Teraz wykładaj na patelnię jajka, dodaj ser starty na tarce, a także resztę tłuszczu. Smaż wszystko na małym gazie, sporadycznie mieszając. Gdy jajka się zetną, ściągnij patelnię z palnika. Dopraw potrawę pieprzem, solą, oregano i pokrojoną bazylią. Serwuj z chlebem. Smacznego.
Czytaj też: Dodaję ⅓ łyżeczki do mięsa mielonego. Jest soczyste i pyszne