Włoska kuchnia zapewnia nam wiele pysznych potraw i dodatków. Jednym z nich jest pesto, które każdy z nas bez większego problemu może przygotować we własnej kuchni przy użyciu powszechnie dostępnych składników.
Pesto to jeden z najbardziej znanych sosów we włoskiej kuchni. Występuje on w wielu wariantach. Poniższy przepis pozwala przygotować jedną z najczęściej przygotowywanych form. Pyszny smak gwarantowany!
Składniki:
100 g rukoli
4 łyżki pestek dyni
3 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rukolę płuczemy pod zimną, bieżącą wodą i suszymy ją ręcznikiem papierowym. Wrzucamy ją do blendera z dodatkiem podprażonych na patelni pestek dyni, tartego parmezanu, oliwy lub oleju i dwóch ząbków czosnku. Wszystko dokładnie miksujemy na gładki sos z grudkami. Na koniec dodajemy soli i pieprzu do smaku.