Włóż banany do słoika, a sobie podziękujesz. O tym genialnym patencie wiedzą tylko nieliczni. Na czym on polega i dlaczego warto to robić? Sprawdź!
Banany uwielbia prawie każdy z nas. Są słodkie i dzięki temu świetnie nadają się jako baza do ciast, placuszków i innych deserów. Aby były smaczniejsze i szybciej dojrzały warto zastosować trik ze słoikiem. Sprawdź jakie ma zalety i dlaczego warto tego wypróbować.
Włóż banany do słoika, a zaskoczysz się rezultatem
Ten patent ma wiele zastosowań. Możesz przechować banany w ten sposób, dodatkowo je pasteryzując. Dzięki temu zachowasz ich smak nawet na 6 miesięcy! Inni chwalą się, że smakują nawet lepiej niż świeże. Przechowuje się je w piwnicy lub spiżarni. Jak to zrobić? Wystarczy, że umyjesz banany w wodzie z sodą oczyszczoną, a potem pokroisz na niewielkie, ale też niezbyt małe kawałki. Włóż do czystego słoika, następnie dodaj 1/4 szklanki cukru i zalej ciepłą wodą. Potem wystarczy, że zapasteryzujesz słoiki i gotowe. Możesz dodać także inne owoce wraz z bananami, np. mandarynki.
Drugim zastosowaniem jest to, że dzięki temu banan szybciej dojrzeje. Wystarczy umieścić go całości w dużym słoiku, następnie delikatnie zakręcić – nie do końca – i wstawić do szafki. Będzie słodki i pyszny. Sprawdź i koniecznie wypróbuj tego patentu! Z pewnością nie pożałujesz.