Plantatorzy pomidorów na pewno chcieliby, aby ich owoce były dorodne i pyszne. Taki rezultat można osiągnąć bez większego wysiłku – wystarczy stale podlewać uprawy. Nieraz trzeba je dodatkowo podbudować nawozami. Gdy chorują, a ich liście żółkną, należałoby sięgnąć do kuchennej szafki po słodki ratunek. On zahamuje niepożądany proces i sprowadzi rośliny na dobrą drogę.
W sklepach ogrodniczych znajdziemy wiele specyfików do pomidorów, które wspomagają ich rozwój i chronią przed zarazami. Jednak sięganie po chemiczne gotowce ze sklepu to ostatnia opcja, z której korzysta się, gdy inne strategie zawiodły. Na razie warto korzystać z domowych i mniej inwazyjnych metod zaradczych. Wiele z nich jest na wyciągnięcie ręki.
Gdy zauważysz żółte przebarwienia na krzaczkach pomidorów, od razu zacznij działać. Pierwsze co powinieneś zrobić, to zmodyfikować sposób nawadniania i wyposażyć się w naturalne środki pomocnicze. Jeden z nich masz w cukierniczce!
Moc cukru możesz przetestować na własnej skórze. Dodając go np. do herbaty, poczujesz nagły przypływ energii. Podobnie może być z pomidorami. Gdy wsypiesz słodzidło do wody, którą podlewasz rośliny, owoce staną się słodsze, soczystsze, a rozwój choroby zostanie wstrzymany.
Jak przyrządzić cukrową odżywkę do pomidorów? Postępuj według poniższych wskazówek:
Do naczynia wlej pół litra ciepłej wody i dodaj 1 łyżkę cukru, starannie zamieszaj. Miks wlej do konewki lub innego pojemnika i podlewaj uprawy, najlepiej, wtedy gdy zaczynają się czerwienić. Kluczowy jest umiar. Cukrowy specyfik należy stosować nie częściej niż co miesiąc. Jeśli przesadzisz, do roślin najprawdopodobniej zlecą się mrówki.