ShareInfo.plKulinariaWoda z mozzarelli to skarb. Zobacz, jak ją wykorzystać w praktyczny sposób

Woda z mozzarelli to skarb. Zobacz, jak ją wykorzystać w praktyczny sposób

ser mozzarella
fot. screen Youtube / @Hirudov

Lubisz mozzarellę? Jeśli tak, to pewnie często używasz jej w kuchni, a wodę z torebki wylewasz, bo uważasz, że do niczego ci się już nie przyda. Po tym artykule będziesz żałować, że marnowałeś taki skarb. Wodę, w której zatopione są kulki sera, można ponownie zastosować w kuchni. Koniecznie sprawdź, do jakich potraw się nadaje!

REKLAMA

Włoska mozzarella to niedojrzewający ser podpuszczkowy, produkowany z mleka bawolic. Ma biały kolor, delikatną strukturę i łagodny smak. Zazwyczaj dodaje się ją do pizzy, lazanii, sałatek, makaronów, spaghetti czy zup. Obecnie mozzarellę wytwarza się z głównie z mleka krowiego.

Woda, w której pływa serek, to tak naprawdę serwatka, będąca źródłem wielu składników odżywczych. Zawiera:
⁎ białko,
⁎ witaminy z grupy B,
⁎ minerały (np. wapń, sód, potas),
⁎ laktozę (cukier mleczny),
⁎ szczepy bakterii mlekowych.

Mikroflora obecna w serwatce dba o nasze jelita. Białko jest budulcem kości i mięśni, a witaminy i sole mineralne „czuwają” nad wszystkimi procesami zachodzącymi w naszym organizmie. Płyn z mozzarelli można pić lub dodawać do dań, o ile jest świeży. Kilka pomysłów na zużycie serwatki po mozzarelli? Oto one.

✓ Woda po mozzarelli wzbogaci marynaty do mięs, koktajle czy sosy śmietanowe.

REKLAMA

✓ Jeśli sam pieczesz chleb, to możesz ją dodać do ciasta. Efekt? Pieczywo zyska nieprzeciętny smak i będzie zdrowsze.

✓ Serwatka może być też bazą do risotto.

Czytaj też: Ten dodatek robi wielki efekt. Bita śmietana jest mega stabilna i sztywna

REKLAMA

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA