REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaWodzionka, czyli kultowa, tradycyjna zupa. Przepis jest bardzo prosty!

Wodzionka, czyli kultowa, tradycyjna zupa. Przepis jest bardzo prosty!

Fot. Creative Commons

Wodzionka jest jedną z ciekawszych zup w polskiej kuchni. Jest idealnym pomysłem, gdy w domu mamy zbyt dużo czerstwego chleba. Poniższy przepis pozwala ją przygotować w kilka minut!

REKLAMA

Wodzionka jest niewątpliwie jednym z symboli śląskiej kuchni, zwłaszcza w czasach PRL-u. Chcąc przypomnieć sobie jej smak, wystarczy przygotować ją według poniższego przepisu.

Składniki:

4 kromki czerstwego suchego chleba
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami
sól
pieprz
litr wody

REKLAMA

Sposób przygotowania:

Gotujemy litr czystej wody. W międzyczasie obieramy czosnek z łupin i siekamy go na drobne kawałki, po czym solimy i rozcieramy na gładką pastę. Chleb kroimy w kostkę i przekładamy do głębokich misek, po czym dodajemy czosnek. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy smalcu, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Zupa jest gotowa, gdy chleb będzie rozmiękły, a smalec się roztopi.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA