
Kamień w czajniku to defekt natury estetycznej. Sprawia, że napoje typu kawa i herbata gorzej smakują. Zdaniem serwisantów kamień w czajniku jest jednym z najczęstszych powodów, przez które klienci oddają urządzenie do naprawy. Jeśli nie chcesz teraz inwestować w nowy sprzęt ani kupować profesjonalnych odkamieniaczy, wypróbuj ten patent na ekspresowe wyeliminowanie kamienia przy pomocy popularnego leku.
Problem kamienia dotyczy nie tylko czajników elektrycznych, ale także standardowych ze stali. Nalot oszpeca urządzenie, a woda dłużej się gotuje. Zużycie energii rośnie i rosną też rachunki. Z tego powodu warto systematycznie usuwać kamień z czajnika. W jaki sposób? Poznaj domowy trik z użyciem aspiryny.
Kamień to powszechne zjawisko, będące efektem używania tzw. twardej wody, w której przeważają jony magnezu i wapnia. W trakcie gotowania zamieniają się w węglany – te sprawiają, że osadu przybywa. Picie wody z kamieniem jest nieszkodliwe dla zdrowia, ale pogarsza smak np. kawy czy dań, które rozcieńczamy. Walka z kamieniem to także krok w kierunku przedłużenia żywotności sprzętu.
Jak odkamienić czajnik aspiryną?
Aspiryna pomaga nie tylko przy bólach głowy. Zdziesiątkuje również nieestetyczne złogi z czajnika. Wlej do sprzętu ciepłą wodą i wrzuć do niej 2 tabletki leku (mogą być nawet przeterminowane), daj im popracować 2-3 godziny. Następnie starannie wypłucz i osusz czajnik. Będzie czysty jak nowy.
Czytaj też: Tani trik na usunięcie plamy z obrusu. Na pewno masz to w domu