
Wkrótce zaczniemy wysiewać ogórki. Możemy to uczynić na dwa sposoby – nasiona wysiewać w rozsadę lub bezpośrednio do gruntu. W tym pierwszym przypadku można powoli zabierać się do pracy. Nim sadzonki podrosną, przyjdzie maj, a więc okres, w którym warzywa można już uprawiać w ogrodzie. Przedstawiamy super sposób na wyhodowanie eleganckich siewek. Na Dalekim Wschodzie robi furorę. Sprawdź, na czym polega metoda japońska uprawy ogórków.
Na czym polega japoński patent na uprawę ogórków?
W latach 90. naukowcy z Międzynarodowego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych (ISHS) zaobserwowali, że kompost i torf wzbogacone o trociny, zostawiają w tyle standardowe podłoża. Zaobserwowano, że niekiedy kiełkowanie było szybsze, a siewki ogórków rosły zdrowsze i bardziej dorodne. Wszystko to dzięki delikatnej strukturze trocin. One lepiej napowietrzają ziemię. Korzenie młodych roślin mogą oddychać zuchwale i bez żadnych ograniczeń inkasować mikroelementy. Na tym nie koniec. Ponieważ skrawki drewna dobrze wciągają wodę, to struktura podłoża pozostaje wilgotna, co odpowiada ogórkom.
Pozytywne efekty hodowli ogórków w podłożu z trocinami
Rośliny już na starcie mają zapewnione optymalne warunki do rozwoju. W dodatku są odporniejsze nie niesprzyjającą aurę. Pewnie chciałbyś się dowiedzieć, jak hodować ogórki w trocinach. Oto wskazówki:
Najlepiej sprawdzęą się trociny z drzew liściastych. Tych prosto z tartaku unikaj. Gdy będą się rozkładać w ziemi, obecny w nich azot zostanie pobrany przez drobnoustroje, a młode roślinki zostaną bez niczego. Finalnie urosną słabe i cherlawe.
Trociny warto przekompostować. Umieść je pryzmie kompostowej na 30-60 dni. Wrzuć do nich trochę mocznika, pozostałości z warzyw lub gnojownik.
Co jakiś czas mieszaj nawóz, a gdy uznasz, że jest zbyt suchy, rozrzedź go umiarkowaną ilością wody. Pryzma ma być lekko mokra, aby procesy gnilne nie zostały zahamowane. Po upływie wskazanego czasu skrawki drewna powinny ściemnieć i utracić twardą strukturę. Wówczas nadają się do użycia.
Przekompostowane trociny połącz z kompostem i torfem – wszystkie 3 komponenty wymieszaj w równej ilości (po 1 części każdego). Opcjonalnie zamiast torfu użyj gleby ogrodowej – najlepiej lekkiej i luźnej. Przemieszaj wszystkie składniki w wiadrze (ew. zmierz odczyn pH – optymalny wynosi 6,0-6,8).
Gotowe podłoże możesz już pakować w doniczki, a potem wsadzać do każdej nasiona ogórków. Przysyp je glebą i podlej, ale nie za dużą ilością wody. Kiełki zauważysz już po 5-10 dniach lub jeszcze szybciej (zapewnij im temperaturę 24-27 st. C).
Czytaj też: Ruszt kuchenki myję metodą japońską. Jak nowy w kilka minut