
Kompost nazywany przez wielu działkowiczów „czarnym złotem” jest sercem każdego urodzajnego ogrodu. Można go wyprodukować samodzielnie i korzystać z jego mocy, gdy zajdzie taka potrzeba. Kompostowanie to również patent na zużycie zalegających resztek w ogródku (np. liści, skoszonej trawy, owoców opadłych z drzew) czy kuchni (np. obierek ziemniaków, skórek bananów). Ta metoda dokarmiania gleby jest darmowa, naturalna i pożyteczna dla środowiska. Gleba odzyskuje to, co niedawno sama ofiarowała. Jedyną wadą kompostu jest dość długi czas dojrzewania. Dobra wiadomość jest taka, że rozkład materii można znacząco przyspieszyć. Poznaj sprytny trik, z którego chętnie korzystają doświadczeni i jednocześnie zniecierpliwieni ogrodnicy.
Zalety szybszego kompostowania
Kompost to złoto w ogrodzie – zawiera substancje pokarmowe, które użyźniają grunt, wspomagają wzrost roślin i uodparniają je na choroby. Systematyczne stosowanie organicznego nawozu to sposób piękny ogród ozdobny i warzywny.
Polecamy: Ta metoda na robienie kompostu robi furorę. Żadnych pryzm i kompostownika
Tempo rozkładu surowców w kompostowniku będzie zachodzić szybciej. Wystarczy kilka trików
✓ Chcąc mieć kompost w szybkim czasie, warto rozdrobnić dodawane do niego składniki na mniejsze. Rozkład małych kawałków jest szybszy od tych dużych, w całości.
✓ By procesy rozkładu zachodziły równomiernie, kompost powinien „oddychać”. Wierzchnia warstwa bywa dobrze dotleniona, ale tej znajdującej się na samym spodzie może brakować tlenu. Dlatego swój kompost regularnie przewracaj (co ok. 1-2 tygodnie) np. widłami.
✓ Pamiętaj, że do kompostowania nie nadają się odpady typu kości, mięso czy nabiał. Mogą kusić szkodniki i hamować dojrzewanie kompostu.
Zastosowanie żywego wspomagacza
W centrach ogrodniczych można kupić specjalne szczepy drobnoustrojów przyspieszających rozkład materii organicznej. Aktywatory kompostu rozkładają pryzmę błyskawicznie. Alternatywnie możesz dodać do młodego kompostu niedużą ilość ziemi ogrodowej. Ona też jest źródłem pożytecznych „robaczków”. Dzięki nim nawóz będzie pracował pełną parą i nie będziesz musiał czekać kilkanaście miesięcy, aby go wykorzystać w ogrodzie. Rozkład gałązek, liści, obierek, starych owoców i warzyw nastąpi 2 razy szybciej.
Po czym poznać, że kompost już dojrzał?
Dojrzały kompost ma ciemnobrązowy kolor i nie pachnie już odpadkami, a jego woń jest raczej neutralna i trochę podobna do mokrej, świeżej gleby. Struktura nawozu powinna być raczej jednolita, bez większych odłamków surowców roślinnych.
Czytaj też: Prosty trik na kreta. Więcej go nie zobaczysz w swoim ogrodzie

