Wsyp ten składnik do ciasta na faworki, a przekonasz się, że warto robić to za każdym razem. Nadasz faworkom aromatycznego i nowego smaku. Zaskocz swoich bliskich i poznaj ten przepis.
Faworki to przepyszna przekąską o chrupkiej strukturze. W połączeniu z cukrem pudrem tworzy niesamowity smak. Zazwyczaj przygotowujemy je z okazji Tłustego Czwartku, który słynie z jedzenia pączków i chrustów. Tego dnia większość z nas przygotowuje faworki samodzielnie. Mało kto wie, że można urozmaicić ich smak o jeden składnik. Sprawdź i koniecznie wypróbuj tego przepisu.
Wsyp ten składnik do ciasta na faworki. Ich smak zaskoczy każdego smakosza
Do ciasta na faworki dodaj trochę proszku budyniowego o smaku śmietankowym lub waniliowym. Nada on nie tylko nowego smaku, ale sprawi, że chruściki będą obłędnie delikatne po usmażeniu. Poznaj przepis na budyniowe faworki.
Faworki z proszkiem budyniowym. Przepis, który trzeba wypróbować
Składniki:
» 2 i 1/3 szklanki mąki
» 200 g śmietany 18%
» 6 żółtek
» 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do miski przesiej mąkę i dodaj pozostałe składniki, następnie zagnieć ciasto dokładnie. Uderz nim kilka razy o blat, dzięki temu pozbędziesz się pęcherzyków powietrza. Zagniecione ciasto wstaw do lodówki na 10-15 minut, a potem wyłóż na blat i rozwałkuj.
Wycinaj, a potem zawijaj faworki w kształt kokardek. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut, sprawdzając i obserwując czy się nie przypalają. Potem wystarczy je układać na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu, następnie posypać cukrem pudrem.