Wybitni kucharze dodają do rosołu tę przyprawę. Będziesz zachwycony!

rosół

Rosół to więcej niż tylko smaczna zupa. Może być lekarstwem na różnego rodzaju infekcje, zwłaszcza gdy dodamy do niego pewną zaskakującą przyprawę o właściwościach prozdrowotnych. Chodzi o aromatyczne goździki. Dlaczego warto je dodać do bulionu?

   

Goździki w zupie? Czemu nie!

Wielu wybitnych kucharzy, w tym Magda Gessler dodaje do tej popularnej zupy goździki. Rosół nabiera wtedy głębszego smaku, a także zyskuje na wartości odżywczej. Wystarczą jedynie dwa goździki w zupie, aby się o tym przekonać.

Choć wielu osobom przyprawa kojarzy się głównie z zimą i okresem świąt Bożego Narodzenia, to tak warto jej używać przez cały rok. Dlaczego? Goździki mają ponadprzeciętny wpływ na zdrowie.

   

Prozdrowotne działanie goździków

Goździki zawierają eugenol, czyli substancję, która działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Z tego powodu systematyczne żucie goździków bądź dodawanie ich do herbaty lub rosołu, poprawi nasz układ odpornościowy.

Przyprawa może być pomocna podczas bólu zęba, ponieważ obecne w niej składniki działają znieczulająco i tłumią nieprzyjemne dolegliwości. Systematyczne płukanie jamy ustnej naparem z goździków zmniejszy namnażanie bakterii i pomoże uporać się z niemiłym oddechem.

   

To nie koniec zdrowotnych zalet przyprawy. Jest ona też remedium wzmacniającym stawy i kości, a także polepsza pracę wątroby. Bez względu na porę roku warto je wprowadzić do diety, dodając np. do domowego grzańca albo do rosołu!

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News