Wyborne leczo od Małgorzaty Rozenek-Majdan. Lekkostrawny przepis

leczo od Małgorzaty Rozenek-Majdan
fot. Facebook / Małgorzata Rozenek-Majdan / screen Youtube / SmakowiteDania

Leczo to uwielbiane danie, które cieszy się u nas sporą popularnością. Gdy przychodzi czas myślenia nad obiadem, wybór pada właśnie na nie. Jakiś czas temu Małgorzata Rozenek-Majdan w programie „Rozenek cudnie chudnie” zdradziła, jak przyrządza ten węgierski specjał. Nie do zaakceptowania dla niektórych łasuchów może być fakt, że gwiazda w swoim leczo nie uwzględnia kiełbasy.

REKLAMA

Leczo odznacza się prostotą przygotowania, względnie niską ceną i fenomenalnym smakiem. Małgorzata Rozenek-Majdan zaprezentowała, jak przyrządza tę potrawę w zawrotnym tempie i w dietetycznej odsłonie. Aktorka pozbyła się z leczo kiełbasy, co istotnie obniża energetyczność i ciężkostrawność dania. Mimo braku mięsa, potrawka ma wyrazisty smak dzięki obecności pieczarek, które przesycone są umami.

Leczo od Małgorzaty Rozenek-Majdan

Składniki:
300 g pieczarek
1 cukinia
1 puszka krojonych pomidorów
1 bakłażan
2 cebule
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
oliwa
sól
pieprz

REKLAMA

Wykonanie:
Myjemy bakłażana i cukinię. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej cebulę, aż lekko się zrumieni. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub siekamy, a następnie łączymy z cebulą. Podgrzewamy wszystko przez 3 minuty. Cukinię i bakłażana kroimy w kostkę, a potem dusimy na patelni przez kwadrans. Po opłukaniu pieczarki kroimy w ćwiartki i wrzucamy do warzyw. Smażymy, aż większość wody odparuje, dodajemy pomidory, słodką paprykę, pieprz oraz sól. Leczo dusimy przez ok. pół godziny. Podajemy z kaszą bulgur lub pęczak. Smacznego.

Podziel się: