REKLAMA
ShareInfo.plPoradyWyczyścisz przypaloną patelnię na glanc. Weź ocet i jeszcze to

Wyczyścisz przypaloną patelnię na glanc. Weź ocet i jeszcze to

patelnia
fot. screen Youtube / @ginaamonchannel5896

O tym, jak pozbyć się spalenizny z patelni, pisaliśmy już wielokrotnie. Być może miałeś okazję wypróbować jedną czy dwie metody. Jeśli nie byłeś zadowolony z ich działania, to nic straconego. Oto sposób petarda na usuwanie tłustych przypaleń z patelni czy garnków. Mistrzowski trik na czyste naczynia kuchenne zdradziła mi znajoma, która w wakacje pracowała na zmywaku we Włoszech. Na zachodzie tak walczą z uporczywym brudem.

REKLAMA

Nawet włoskiemu mistrzowi kuchni zdarza się czasem przypalić stek lub kotlety na patelni. Wtedy obsługa obecna na kuchni, musi działać szybko. Inaczej brud zaschnie i będzie jeszcze trudniej go wyeliminować. Niewykluczone, że trzeba będzie wymienić patelnię na nową. Doświadczeni włoscy kucharze nauczyli moją znajomą, jak wygrać walkę z przypaleniami na garnkach.

Nie było dla mnie wielkim zaskoczeniem, gdy dowiedziałam się, że pogromcą bałaganu jest zwykły ocet. Dzięki jego kwasowej mocy osady i kamień wzorowo odstają od patelni. Niezależnie od umiejscowienia brudu. Kwas doprowadzi do porządku zarówno wnętrze, jak i spód garnka.

Jak wyczyścić przypaloną patelnię?

Jeśli smażenie potraw skończy się dla ciebie niefortunnie, a do zlewozmywaka trafi czarna i zakopcona patelnia, musisz interweniować od razu. Jeśli oczywiście chcesz nadal z niej korzystać, przez kilka następnych miesięcy czy lat. Poczekaj, aż ostygnie i przystąp do pracy.

REKLAMA

W misce wymieszaj ze sobą ocet spirytusowy (4 łyżki) z płynem do mycia naczyń (2 łyżki). Roztwór wlej do naczynia, które chcesz umyć i odstaw na pół godziny.

W przypadku spalenizny występującej na spodzie należałoby najpierw zwilżyć w miksturze papierowy ręcznik, a następnie przystawić go w brudny obszar. Po upływie 30 minut można go zdjąć.

Jeśli spalenizna już mocno zaschła i walczysz z nią od dłuższego czasu, wydłuż czas kontaktu domowej mieszanki z patelnią – nawet do kilku godzin. Na koniec chwyć za drewnianą łyżkę (metalowe sztućce mogą zniszczyć powłokę, więc lepiej ich nie używaj) i lekko podważ spaleniznę – będzie odchodzić swobodnie i to dużymi ułomkami. Patelnię umyj pod kranem i gotowe. Możesz kończyć pracę nad obiadem.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA