
To, co prawie każdy ma na swoim podwórku, może w dużym stopniu wpłynąć na ilość i jakość plonów ogórków. Na nawóz, który sam stworzysz z tego, co prawdopodobnie już masz, nie wydasz ani złotówki. Sklepowe płyny czy proszki mogą się przy nim schować. Ukłoń się w stronę natury. Eko-nawóz z ziół i chwastów genialnie sprawdzi się w twoim ogrodzie.
Z czego zrobić nawóz do ogórków?
Z tego, co rośnie w twoim warzywniku czy ogrodzie, tzn. z chwastów i dzikich ziół. Zrobisz z nich nawóz w formie płynnej. Roślinność, która rośnie nieproszona na twoim podwórku to tak naprawdę zasób substancji pokarmowych, które działają na ogórki czy inne warzywa jak lek i biostymulator wzrostu. Rośliny w lepszej kondycji są skłonne wydawać więcej smacznych plonów. W dodatku rzadziej łapią je zarazy, bo umieją odeprzeć atak patogenów.
Jak przygotować ziołowy kompost do ogórków na lepsze plonowanie?
Przejdź się po ogrodzie i zbierz chwasty (bezpieczne, np. krwawnik, pokrzywę, miętę, mlecze, babkę lancetowatą, rumianek, ale szerokim łukiem omijaj te trujące, np. wilczomlecze, jaskry, barszcz Sosnowskiego).
Pokrój ziele bardzo drobno i układaj w sporym wiadrze na zmianę z dojrzałym kompostem. Pojemnik (ok. 20 litrów) wypełnij do ok. 3/4 objętości. Zawartość zalej wodą tak, by przykryła materiał, a potem okryj pojemnik i odstaw na tydzień. Chroń nawóz przed światłem słonecznym i każdego dnia go zamieszaj. Później odcedź mieszaninę. Płyn jest nawozem do ogórków. Używaj go co 10 dni po wcześniejszym rozwodnieniu (1 porcja nawozu: 5 porcji wody).
Czytaj też: Wrzuć do kopca 1 listek. Kret ucieknie do innego ogrodu