Na ogół robisz biszkopt według jednego przepisu, a efekt nie zawsze cię satysfakcjonuje? Wypiek ten lubi nam czasem spłatać figla. Może opaść, wyjść mało puszysty lub się przypalić. Potrafi też upiec się nierówny. Na szczęście istnieje kilka trików, dzięki którym ciasto zawsze będzie posłuszne i wyjdzie 10/10. Zapoznaj się z recepturą na najbardziej delikatny i puszysty biszkopt. Cała tajemnica tkwi w 1 dodatku.
Puszystszego biszkoptu ze świecą szukać. Wystarczy dodać 1 składnik do ciasta
Marzeniem każdego domowego kucharza, jest upieczenie puchatego biszkoptu, który pięknie wyrasta i wcale nie opada. Tobie też zależy na uzyskaniu takiego rezultatu? W takim razie nie musisz zbyt mocno modyfikować klasycznej receptury na biszkopt. Wystarczy, że wymienisz jeden składnik na inny. Od dziś mąkę zastępuj… budyniem w proszku (bez cukru).
Dzięki temu wypiek ładnie wyrośnie w trakcie obróbki cieplnej i dodatkowo zyska na smaku. Proszek budyniowy z torebki nada biszkoptowi przyjemny smak i w każdym kęsie czuć będzie wanilię. Ponadto deser nie opadnie po upieczeniu, a po rozkrojeniu będzie stabilny i dookoła nie będą sypać się okruszki. Aczkolwiek dodanie budyniu we właściwej ilości do masy biszkoptowej to nie wszystko. Reszta składników w tej recepturze także wpływa na efekt finalny, podobnie jak metoda wykonania całego ciasta jeszcze przed pieczeniem. Podążaj skrupulatnie za poniższymi wskazówkami, a cukierniczy sukces masz jak w banku.
Przepis na lekki i puszysty biszkopt na budyniach
Składniki:
• 160 g (4 paczki) budyniu waniliowego niesłodzonego w proszku
• 6 jajek
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 szklanka cukru
Wykonanie:
Na początku łączymy budynie z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubijamy jajka na puszystą masę, a pod koniec miksowania wsypujemy cukier. Łączymy dalej, aby cukier się roztopił.
Zmniejszamy obroty, mieszamy nieustannie i dodajemy partiami sypkie produkty, mieszamy wszystko.
Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przekładamy do blaszki (wcześniej smarujemy ją tłuszczem i posypujemy bułką tartą), a potem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez ok. pół godziny, a potem wypiek studzimy.