Badania „Scientific Reports” wykazały, że spożycie oleju rzepakowego może mieć związek z pogorszeniem pamięci, zdolności przyswajania wiedzy, a nawet otyłością.
Olej rzepakowy to jeden z bardziej popularnych olejów na świecie, szczególnie często stosowany w polskich domach. Do tej pory nikt nie zastanawiał się nad jego skutkami ubocznymi. Omawiano jedynie negatywne skutki stosowania oleju palmowego.
Badania naukowców z Temple University w Filadelfii jednoznacznie wskazały, że stosowanie oleju rzepakowego ma negatywne skutki dla mózgu człowieka. Test przeprowadzono na myszach. Pierwszej grupie podawano normalny pokarm, drugiej z dodatkiem oleju rzepakowego.
Co zaobserwowano? U myszy karmionych pokarmem z dodatkiem oleju rzepakowego zauważono znaczący wzrost wagi, obniżenie krótkotrwałej pamięci oraz zdolności uczenia się. Analiza mózgu ujawniła, że myszy karmione olejem rzepakowym miały znacznie więcej blaszek amyloidowych, które są charakterystyczne dla choroby Alzheimera.
Jednocześnie w badaniu wskazano, że warto zastąpić olej rzepakowy oliwą z oliwek, olejem słonecznikowym lub kokosowym.