Każdy, kto kiedykolwiek przygotowywał domowe przetwory zapewne na pewnym etapie wyparzał słoiki. Dzięki temu pożywienie będzie mogło w nich leżeć przez długi czas. Czy faktycznie jest to konieczne?
Przed zakonserwowaniem ogórków czy grzybków często wyparzamy słoiki. Jest to czynność uzasadniona – w taki sposób wyparzamy wszystkie bakterie i zanieczyszczenia, dzięki czemu przetwory są świeże i pyszne.
Jak informuje portal Smakosze, niekiedy możemy pominąć ten etap przygotowywania przetworów. Dzieje się tak zazwyczaj przy okazji poddawania pasteryzacji potraw mięsnych. W procesie tym i tak dochodzi do podgrzania słoików, co doprowadza do usunięcia zanieczyszczeń.
Wyparzanie jest niezbędne, jeśli przyrządzamy przetwory w postaci warzyw czy grzybów. Zazwyczaj dodaje się do nich gorącą zalewę, która uszczelnia słoik. W ten sposób dbamy o to, aby jedzenie było jak najdłużej świeże.