Wyparzanie słoików przed włożeniem do nich przetworów. Czy zawsze należy to robić?

Fot. Pixabay.com

Każdy, kto kiedykolwiek przygotowywał domowe przetwory zapewne na pewnym etapie wyparzał słoiki. Dzięki temu pożywienie będzie mogło w nich leżeć przez długi czas. Czy faktycznie jest to konieczne?

REKLAMA

Przed zakonserwowaniem ogórków czy grzybków często wyparzamy słoiki. Jest to czynność uzasadniona – w taki sposób wyparzamy wszystkie bakterie i zanieczyszczenia, dzięki czemu przetwory są świeże i pyszne.

Jak informuje portal Smakosze, niekiedy możemy pominąć ten etap przygotowywania przetworów. Dzieje się tak zazwyczaj przy okazji poddawania pasteryzacji potraw mięsnych. W procesie tym i tak dochodzi do podgrzania słoików, co doprowadza do usunięcia zanieczyszczeń.

REKLAMA

Wyparzanie jest niezbędne, jeśli przyrządzamy przetwory w postaci warzyw czy grzybów. Zazwyczaj dodaje się do nich gorącą zalewę, która uszczelnia słoik. W ten sposób dbamy o to, aby jedzenie było jak najdłużej świeże.

Podziel się: