wątróbka
fot. Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported / Silar

Wątróbka to danie, które wiele osób uwielbia – jednak zbyt długo smażona nie będzie smaczna, wręcz przeciwnie – stanie się sucha, czasem wręcz zupełnie niezjadliwa. Jest sposób, który pozwoli cieszyć się smakiem wątróbki – soczystej, miękkiej, aromatycznej. Co więcej metoda taka nie wymaga smażenia! Poznaj przepis na wątróbkę w słoiku!

Składniki:
1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
1 jabłko, pokrojone w cienkie plasterki
500 g wątróbki drobiowej
Łyżeczka soli
Pół łyżeczki pieprzu
Pół łyżeczki granulowanego czosnku
Łyżeczka ulubionej przyprawy (np. majeranek, zioła prowansalskie)
Łyżka masła

Najpierw wątróbkę trzeba oczyścić i obtoczyć w przyprawach. Następnie w słoiku należy umieścić warstwami cebulę, jabłka, wątróbkę. Na wierzch dodaje się łyżkę masła. Słoik należy zamknąć folią aluminiową i wstawić do zimnego piekarnika. Tak przygotowaną wątróbkę trzeba zapiekać około pół godziny w 180 st. Po wyłączeniu piekarnika należy zostawić jeszcze w nim słoik przez około 10 minut – wątróbka dojdzie, a sam słoik nieco przestygnie.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna