To przepis w sam raz dla tych, co nie lubią spędzać czasu w kuchni i nie mają żadnych umiejętności cukierniczych. Ciasto powstaje w szybkim czasie i nie wymaga pieczenia. Sprawdzi się na mniejsze i większe okazje, np. spotkania rodzinne. Wygląd deseru, jak i smak, robi wrażenie. Koniecznie przetestuj recepturę.
W naszych wypiekach przeważnie goszczą jabłka, śliwki, brzoskwinie, borówki czy truskawki. Rzadko kiedy decydujemy się na dodanie do nich kiwi. Ten egzotyczny owoc o zielonkawym miąższu jest bardzo zdrowy, wiec warto dać mu szansę. Ma słodko-kwaśny smak i wyjątkowy aromat, więc wzbogaci desery. Kiwi pasuje do galaretek (wcześniej trzeba je sparzyć, ponieważ obecne w surowym owocu enzymy proteolityczne ścinają białko i sprawiają, że żelatyna nie zastyga), słodkich mas, a w dodatku można nim dekorować torty i ciasta.
To dzisiejsze składa się z trzech warstw: spód tworzą zmielone herbatniki połączone z masłem, wyżej znajduje się masa jogurtowa z kawałkami kiwi, a wierzch upiększają plasterki surowego kiwi. Deser tężeje w lodówce przez około sześć godzin. Potem można go wyjąć i kroić na kawałki.
Przepis na ciasto bez pieczenia z kiwi
Lista składników:
▫︎ 5 kiwi
▫︎ 2 banany
▫︎ 500 g jogurtu naturalnego
▫︎ 20 ml soku z cytryny
▫︎ 70 g cukru
▫︎ 100 ml wody
▫︎ 20 g żelatyny
▫︎ 100 g rozpuszczonego masła
▫︎ 200 g herbatników
Wykonanie:
Herbatniki kruszymy na drobny proszek wprost do naczynia, zalewamy płynnym masłem i mieszamy. Dno okrągłej formy wykładamy pergaminem i umieszczamy mieszankę herbatnikowo-maślaną, delikatnie ubijamy. Spód deseru jest gotowy.
Banany obieramy i kroimy w talarki, a potem kładziemy na spodzie w blaszce. Kiwi (4 sztuki) obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy i podgrzewamy na średnim gazie przez trzy minuty. Studzimy.
W naczyniu łączymy jogurt z kiwi. Żelatynę zalewamy 100 ml przegotowanej wody, a gdy się rozpuści, wlewamy ją do składników i mieszamy łyżką.
Przekładamy masę jogurtową do blaszki na banany. Deser wkładamy do chłodziarki kilka godzin, aby stwardniał. Później ozdabiamy wierzch kawałkami kiwi. Kroimy i podajemy. Smacznego.