Wyrzucasz szypułki truskawek? Po przeczytaniu tego artykułu już nigdy nie wylądują one w koszu. Sprawdź dlaczego.
Truskawki to najbardziej lubiane owoce na całym świecie. Są słodkie, soczyste i pełne witamin oraz składników odżywczych. Niestety większość osób pozbywa się szypułek truskawek i wyrzuca do kosza uważając je za niejadalne. Okazuje się, że to duży błąd. Sprawdź dlaczego warto zostawić szypułki truskawek i jak można je wykorzystać.
Wyrzucasz szypułki truskawek? Nie rób tego!
Czy wiesz, że szypułki truskawek są jadalne i pełne składników odżywczych? Mają dużą zawartość błonnika, witaminy C, kwasu foliowego i innych korzystnych składników odżywczych. Mają także właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe i pomagają zapobiegać powstawaniu wielu chorobom.
Zamiast je wyrzucać do kosza, możesz dodać je dodać do smoothie, sałatek, sosów i zup. Można zrobić z nich syrop – wystarczy dodać cukier i wodę. Idealnie sprawdzą się jako dekoracja, jako dodatek do koktajli, ciast i deserów.
Warto więc przemyśleć swoje podejście do tych niedocenianych elementów truskawek i zacząć wykorzystywać je w codziennej diecie. Spożywanie szypułek truskawek nie tylko pozwoli na uniknięcie marnowania żywności, ale również wpłynie korzystnie na zdrowie i samopoczucie.