Sezon letni w pełni. Wiele osób korzysta z pięknej pogody, spędzając czas w towarzystwie najbliższych. Jednym z nieodłącznych elementów polskich, letnich wieczorów jest oczywiście grill. W weekendy niemal z każdego ogródka unosi się charakterystyczny zapach. Nie da się jednak ukryć, że tłuste, grillowane jedzenie nie należy do najzdrowszych. Warto zatem dodać nieco warzyw, aby chociaż odrobinę wzbogacić wartościowość grillowanych potraw.
Jedną z propozycji portalu o2 jest sałatka z ogórków. Szybka i banalna w wykonaniu, idealne sprawdzi się jako dodatek na grilla. Polecamy wykonać ją przy najbliższej okazji!
Do wykonania sałatki z zielonych ogórków potrzebne nam będzie przede wszystkim 800 g ogórków gruntowych. Dodatkowo musimy zgromadzić:
Miód naturalny – 2 łyżki
Ocet – 4 łyżki
Czosnek – 2 ząbki
Wodę przegotowaną – 200 ml
Szczyptę soli
Wykonanie przepisu zaczynamy od obrania i pokrojenia ogórków w cienkie plasterki. Następnie do ogórków dodajemy czosnek, który również powinien zostać pokrojony w cienkie plasterki. Na końcu dodajmy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę należy przełożyć do słoika i odstawić na minimum godzinę. Po tym czasie jest gotowa do spożycia.
Smacznego!