Wyśmienite kotlety mielone w sosie śmietanowo-koperkowym. Brzmi pysznie? Z pewnością, ale nie to jest istotnym składnikiem w tym daniu. Sprawdź koniecznie o jaki dodatek chodzi i koniecznie wypróbuj.
Kotlety mielone to przepyszne danie z mięsa mielonego. Jest niezwykle kultowe wśród polskiej kuchni. Zazwyczaj smażymy je na patelni, by uzyskać chrupiącą skórkę, ale okazuje się, że jest też ich nieco inna, ulepszona wersja. Dodatek pewnego składnika w mięsie zmienia cały smak i sprawia, że każdy zakochuje się w tej odsłonie od pierwszego kęsa! Poznaj przepis.
Wyśmienite kotlety mielone. Dodaj ten składnik, a nie pożałujesz
Dodaj do kotletów poszatkowaną białą kapustę. Przed dodaniem jej do mięsa należy ją podgotować przez 5 minut. Dzięki niej kotlety będą tak soczyste w środku, że dosłownie rozpływają się w ustach. A dodatek sosu śmietanowo koperkowego to istny raj dla podniebienia. Wypróbuj genialnego przepisu.
Składniki:
» 400 g mięsa mielonego
» 150 g kapusty białej
» 40 g mąki pszennej
» 1 jajko
» 3 ząbki czosnku
» sól i pieprz
» 1 cebula
» 50 g masła klarowanego
» bułka tarta
Sos:
» 250 g śmietany 18%
» 350 ml bulionu
» pęczek koperku
» kilka kropel soku z cytryny
» sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę poszatkuj drobno i ugotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. Cebulkę posiekaj, a potem podsmaż na maśle. Dodaj do cebuli kapustę, następnie krótko podsmaż. Do miski włóż mięso mielone, następnie dodaj jajko, mąkę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól, pieprz. Dodaj kapustę z cebulką, następnie całość dokładnie wymieszaj.
Formuj kotlety o dowolnej wielkości, następnie obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej na patelni olej, a potem usmaż kotlety na złoty kolor. W tym czasie przygotuj sos. Do garnka wlej bulion, następnie podgrzewaj i dodaj śmietankę, sok z cytryny i posiekany świeży koperek. Na koniec dopraw solą i pieprzem, a potem podawaj z kotletami, ziemniakami oraz dowolną surówką lub buraczkami.
I gotowe, smacznego!