
Tuja (żywotnik) to jedna z najpopularniejszych roślin w ogrodach Polaków. Przeważnie nie sprawia problemów w uprawie, ale zdarza się, że wewnętrzne gałązki zaczynają usychać i robić się brązowe. Ten problem niepokoi ogrodników. Warto najpierw namierzyć przyczynę, a potem wdrożyć należyte działania ratunkowe. Nieodpowiednie warunki uprawy czy pielęgnacja albo atak szkodnika mogą być winowajcami brązowieniu igieł. Właściwe rozpoznanie przyczyny, szybka reakcja i podanie „antidotum” to klucz do uratowania żywotnika.
Najczęstsze przyczyny brązowienia tui:
● zbyt gęste sadzenie,
● deficyt wody,
● deficyt światła,
● przenawożenie lub brak nawożenia,
● nieosłonięte stanowisko.
Tuje brązowieją od środka? Oto co możesz zrobić, by krzewy ożyły
Pozbądź się brązowych gałązek, bo sprzyjają wilgoci przyczyniającej się do rozwoju chorób i wyglądają tandetnie. Zaaplikuj na drzewko naturalny preparat antygrzybiczny. Możesz go stworzyć z czosnku. Trzy ząbki posiekaj/sprasuj, zalej litrem wody i odstaw na 60 minut. Rozwodnij kolejnym litrem cieszy i wlej preparat do butelki z dozownikiem. Spryskuj brązowiejące w środku pędy tui.
Kolejnym ważnym krokiem jest podlewanie rośliny. Musisz wziąć pod uwagę, że źle działa na nią zarówno susza, jak i nadmiar wody. Nawożenie tui zależy od pory roku. Jesienią unikaj środków z azotem, a stosuj takie z fosforem i potasem, ale z umiarem. Czym nawozić tuje jesienią, by przestały brązowieć?
Teraz najlepiej zaserwować roślinie nawóz, który przysposobi ją do zimowego snu. Jesienny nawóz do iglaków ze sklepu ogrodniczego doskonale się spisuje. Alternatywą dla niego jest obornik w formie granulek czy kompost.
Czytaj też: Rybiki cukrowe były wszędzie. Do czasu aż spryskałam dom tym