Zacierki na mleku to smak dzieciństwa. Ugotuj je i wróć do tamtych czasów

Zacierki
Fot. Pexels.com

Wiele osób w dzieciństwie uwielbiało jeść zacierki na mleku. Po wielu latach powoli wraca moda na to pyszne i proste danie, jednak niektórzy mogą nie wiedzieć, jak je przygotować. Proces ten jest bardzo prosty!

REKLAMA

Zacierki na mleku to przepis pochodzący ze Śląska. Potrawa ta była najczęściej spożywana przez robotników i przedstawicieli niższych klas społecznych. Dzięki dużej dawce energii, ich spożycie zapewniało siłę na wiele lat ciężkiej pracy.

Choć czasy komuny są dawno za nami, powoli wraca moda na te ciekawe danie, nawet pomimo dostępności wielu rodzajów płatków śniadaniowych w sklepach. Wystarczy odrobina czasu i poświęcenia, aby wrócić do tamtych czasów!

Zacierki na mleku – przepis

REKLAMA

Składniki:

1 l mleka
100 g mąki tortowej
1 jajko
odrobina soli
50 ml wody
opcjonalnie: cukier, cynamon

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki doprowadzamy do temperatury pokojowej. Zaczynamy od przygotowania ciasta. W misce łączymy jajko, wodę i mąkę i mieszamy. Gdy ciasto stanie się twarde, zaczynamy wyrabiać je rękami. Do garnka następnie wlewamy litr mleka, dodajemy odrobinę soli i stawiamy naczynie na średnim ogniu. Gdy zacznie się gotować ze średnią intensywnością, ciasto ścieramy na tarce z dużymi oczkami wprost do garnka.

REKLAMA

Mieszamy zupę mleczną i gdy zacierki zaczną wypływać na wierzch, można garnek zdjąć z ognia. Na koniec doprawiamy wszystko cukrem i przelewamy do miseczki.

REKLAMA