Jajka przeważnie smażymy lub gotujemy. Często też przydają się nam do robienia kotletów czy słodkich ciast. Mają naprawdę spore zasięgi. Jajko jest zbudowane z trzech elementów: żółtka – znajdującego się wewnątrz, otaczającego go białka i twardej skorupki, która pełni funkcję zabezpieczającą. Ta ostatnia przeważnie trafia na śmietnik. Szkoda, bo wystarczy zalać ją octem, a powstanie wydajna i tania odżywka zmieniająca pH gleby. Na tym nie koniec. Skorupki jajek przydadzą się również do sprzątania.
Skorupki jajek usuną brud z garnków
Z lekką spalenizną osadzoną na zewnętrznej stronie patelni można sobie jeszcze jakoś poradzić. Gorzej, gdy nic z tym nie zrobisz. Wtedy problem zacznie się powiększać – wskutek działania wysokiej temperatury na naczyniu pojawi się jeszcze grubsza powłoka, której nie doczyścisz samym płynem do naczyń i gąbką. Wtedy twoim pomocnikiem będą skorupki jajek.
Wrzuć je do blendera i rozdrobnij na pył. Wsyp sodę oczyszczoną i zalej wodą (jej ilość musisz sam dopasować). Ważne, żeby preparat miał teksturę pasty. Gotowy nanieś na zabrudzone naczynie i szoruj je gąbką przez kilka minut. Po tłustym brudzie nie będzie śladu, a garnek będzie jak nowy.
Domowa pasta nadaje się też do odnawiania zlewu kuchennego. Ten sprzęt z reguły błyskawicznie zarasta kamieniem z wody. Skorupki pomogą go wyeliminować.
Dlaczego warto zalać skorupki jajek octem? To wzmocnienie dla niektórych roślin
Pokrusz odpad, zalej go octem (9%) i odłóż na ok. 3-4 doby. Gotowy środek rozrzedź wodą (5 dawek wody na 1 dawkę preparatu). Roztworem octowym możesz podlewać rośliny lubiące zasadową glebę np. jabłonie, pomidory, ogórki, czarny bez, cis, marchew czy bukszpan.