Zamarynuj w tym mięso, a będzie kruche, soczyste i bez zapachu!

Zapach mięsa u wielu ludzi powoduje dyskomfort. Nieprzyjemne odczucia może wzbudzać przede wszystkim wieprzowina i drób. Co zrobić, kiedy chcesz by mięso było kruche i soczyste, a jednocześnie by jego zapach ci nie przeszkadzał? Wypróbuj tych kilku sztuczek kulinarnych!

REKLAMA

Zanim przystąpisz do gotowania upewnij się, że mięso jest świeże. Warto sprawdzić jego datę przydatności do spożycia oraz zwrócić uwagę na kolor. Jeśli poczujesz nieprzyjemny zapach, to natychmiast wyrzuć mięso, ponieważ jest to skutek procesu psucia, który się już rozpoczął. Kiedy mięso jest świeże, ale przeszkadza ci jego charakterystyczny zapach, to możesz wypróbować kulinarne triki, które pozwolą go zneutralizować, a w dodatku sprawić, że mięso będzie rozpływać się w ustach.

1. Moczenie mięsa w mleku

To prosty i szybki sposób, który poprawi zapach mięsa i jego smak. Mięso będzie kruche oraz soczyste. Namaczanie w mleku wywodzi się ze starych przepisów np. na schabowe. W ten sposób można też przyrządzić ryby. Wystarczy, że umieścisz wybrane produkty w naczyniu z mlekiem, dodasz kilka pokrojonych plastrów cebuli i wstawisz do lodówki na ok. dwie godziny. Niektórzy polecają używać maślanki lub kefiru zamiast mleka.

REKLAMA

2. Mięso w soku z granatów

Ta metoda jest bardziej kosztowna lecz jej rezultaty są znakomite i pyszne. Sok z granatów dodawany jest do różnych potraw nie tylko w celu dekoracji. Marynata z soku z granatów poprawia kruchość i smak mięsa. Wystarczy, że zalejesz mięso sokiem z granatów i wstawisz do lodówki na kilka godzin.

3. Kurkuma i curry

To jeden z najszybszych sposobów. W misce wymieszaj kurkumę, odrobinę curry i trochę oleju, połącz by powstała gęsta marynata. W misce umieszczamy mięso, następnie dokładnie je obtaczamy, aby dokładnie było pokryte marynatą. Odstaw mięso na kilka godzin lub całą noc.

REKLAMA

4. Musztarda

Musztarda jest łatwo dostępna i niedroga, w dodatku poprawi zapach mięsa. Sprawdzi się znakomicie w przypadku wieprzowiny. Cały kawałek surowego mięsa (przed pokrojeniem) pokryj grubą warstwą musztardy i odstaw na dwie godziny do lodówki. Następnie należy umyć mięso i przygotowywać według przepisu. Zamiast musztardy, można także użyć pasty ze zmielonych nasion gorczycy.

5. Mięso w solance

Ten sposób moczenia mięsa w solance zyskuje ostatnio coraz większą popularność i nie tylko usunie zapach, ale też poprawi jego konsystencję. Mięso marynowane w solance przez całą noc skraca też czas gotowania. Aby przygotować solankę, wystarczy użyć 1l przegotowanej wody na 40 g soli. Do solanki można dodać ulubione przyprawy, bulion z aromatycznych ziół lub odrobinę mleka.

Podziel się: