REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaZamiast masłem, smaruj chleb tym. Zbija cholesterol od razu

Zamiast masłem, smaruj chleb tym. Zbija cholesterol od razu

czym posmarować chleb zamiast masła
fot. screen Youtube / Mashed / Pixabay

Wiele osób zawsze smaruje czymś pieczywo. Jeśli nie masłem, to margaryną i odwrotnie. Asortyment produktów do smarowania chleba jest znacznie szerszy i nie ogranicza się tylko do tych dwóch rodzajów tłuszczu. Ekstra zdrowotne smarowidło ma właściwości obniżające stężenie cholesterolu we krwi. Możesz je sam stworzyć we własnej kuchni. Tania, smaczna i zdrowa pasta powstaje z nasion słonecznika.

REKLAMA

Masło, mimo że jest pyszne, to zawiera mnóstwo kalorii, kwasów tłuszczowych nasyconych, więc jeśli się odchudzasz lub lekarz stwierdził u ciebie podwyższony poziom cholesterolu LDL i/lub trójglicerydów we krwi, powinieneś ograniczyć ten mleczny tłuszcz w swojej diecie. Margaryna wcale nie jest lepsza. Utwardzona zawiera niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze TRANS. Czym wobec tego posmarować kanapki? Postaw na roślinny substytut. Nie dość, że pozwoli ci schudnąć, to i zadba o zdrowie. Skutecznie zmniejszy stężenie złego cholesterolu.

Smarowidło, które zastąpi masło i margarynę

Pasta z pestek słonecznika z powodzeniem zastąpi pospolite tłuszcze do smarowania pieczywa. Jest źródłem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, błonnika, witaminy E i substancji mineralnych.

Jak zrobić masło ze słonecznika? Oto prosty przepis

Składniki:
» 1/2 szklanki pestek słonecznika (bez soli),
» 5 łyżek oleju roślinnego (dowolnego, najlepiej nierafinowanego),
» 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej,
» odrobina pieprzu,
» ewentualnie: pietruszka naciowa, suszone pomidory, czosnek.

REKLAMA

Wykonanie:
Słonecznik zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie znów płuczemy nasiona pod wodą, aby usunąć goryczkę. Oprócz tego łatwiej będzie je zblendować. Przekładamy je do wysokiego pojemnika, dodajemy pieprz, sól i opcjonalnie inne dodatki (np. czosnek). Dolewamy olej i miksujemy blenderem do czasu, aż powstanie miazga. Gładką przekładamy do pudełka z pokrywką i trzymamy w chłodziarce. Używamy do smarowania pieczywa.

Zobacz również: Jak naturalnie obniżyć cholesterol?

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA