Wiele osób zawsze smaruje czymś pieczywo. Jeśli nie masłem, to margaryną i odwrotnie. Asortyment produktów do smarowania chleba jest znacznie szerszy i nie ogranicza się tylko do tych dwóch rodzajów tłuszczu. Ekstra zdrowotne smarowidło ma właściwości obniżające stężenie cholesterolu we krwi. Możesz je sam stworzyć we własnej kuchni. Tania, smaczna i zdrowa pasta powstaje z nasion słonecznika.
Masło, mimo że jest pyszne, to zawiera mnóstwo kalorii, kwasów tłuszczowych nasyconych, więc jeśli się odchudzasz lub lekarz stwierdził u ciebie podwyższony poziom cholesterolu LDL i/lub trójglicerydów we krwi, powinieneś ograniczyć ten mleczny tłuszcz w swojej diecie. Margaryna wcale nie jest lepsza. Utwardzona zawiera niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze TRANS. Czym wobec tego posmarować kanapki? Postaw na roślinny substytut. Nie dość, że pozwoli ci schudnąć, to i zadba o zdrowie. Skutecznie zmniejszy stężenie złego cholesterolu.
Smarowidło, które zastąpi masło i margarynę
Pasta z pestek słonecznika z powodzeniem zastąpi pospolite tłuszcze do smarowania pieczywa. Jest źródłem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, błonnika, witaminy E i substancji mineralnych.
Jak zrobić masło ze słonecznika? Oto prosty przepis
Składniki:
» 1/2 szklanki pestek słonecznika (bez soli),
» 5 łyżek oleju roślinnego (dowolnego, najlepiej nierafinowanego),
» 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej,
» odrobina pieprzu,
» ewentualnie: pietruszka naciowa, suszone pomidory, czosnek.
Wykonanie:
Słonecznik zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie znów płuczemy nasiona pod wodą, aby usunąć goryczkę. Oprócz tego łatwiej będzie je zblendować. Przekładamy je do wysokiego pojemnika, dodajemy pieprz, sól i opcjonalnie inne dodatki (np. czosnek). Dolewamy olej i miksujemy blenderem do czasu, aż powstanie miazga. Gładką przekładamy do pudełka z pokrywką i trzymamy w chłodziarce. Używamy do smarowania pieczywa.
Zobacz również: Jak naturalnie obniżyć cholesterol?