
Choć moczenie chleba w wodzie brzmi dziwnie, to okazuje się, że ta sztuczka robi prawdziwą furorę. Zamiast wyrzucać czerstwy chleb do kosza, wystarczy kilka sekund, Aby mieć chleb jak prosto z piekarni, jeszcze ciepły – wystarczy odrobina wody i… dzieje się magia!
Jak odświeżyć stary chleb, by smakował jak świeżo upieczony? Trzeba zastosować genialną sztuczkę z wodą. Dlaczego to działa? Wyjaśniamy.
Dlaczego warto moczyć chleb w wodzie? Zaskakujący patent
Chleb po jakimś czasie traci wilgoć, staje się twardy i niezbyt smaczny. Jednak nie znaczy to od razu, że się zepsuł i trzeba wyrzucić go do kosza. Warto przywrócić mu wilgoć, czyli dokładnie to, co traci podczas przechowywania przez kilka dni. I tutaj przydatna jest genialna sztuczka z wodą, którą znali i stosowali już nasi dziadkowie.
Wystarczy, że chleb zamoczysz w wodzie przez kilka sekund, aby skórka i wnętrze wchłonęły trochę wilgoci. Rozgrzej piekarnik do 160–180°C, a następnie włóż mokry chleb na 5–10 minut i obserwuj. Skórka powinna się lekko przypiec, a środek stać się miękki i pulchny.
Po wyjęciu z piekarnika otrzymasz ciepły, chrupiący z wierzchu i miękki w środku chleb, dosłownie jakby był świeżo upieczony. Pamiętaj jednak o jednej ważnej kwestii. Jeśli chleb pleśnieje, wydziela nieprzyjemny zapach lub ma podejrzany kolor, nie ryzykuj i od razu wyrzuć go do kosza. Ta metoda działa tylko w przypadku czerstwego, ale nieskażonego chleba.