
Kopytka to klasyk, który uwielbiam. Jednak od czasu do czasu postanawiam spróbować czegoś nowego. Przypadkiem znalazłam w internecie przepis na kopytka bez ziemniaków i od razu mnie zaciekawił. Zrobiłam je na obiad i nie żałuję. Nie spodziewałam się, że kopytka z batatów mogą być tak smaczne.
Bataty to zdrowe warzywa, więc warto je jeść. Są w nich obecne cukry złożone (w głównej mierze skrobia), błonnik pokarmowy (mają go więcej niż zwykłe ziemniaki) i składniki mineralne takie jak wapń, potas, magnez, miedź i cynk.
Słodki batat królem kopytek
Z batatów można stworzyć wiele znakomitych potraw. Jeśli po raz pierwszy zamierzasz użyć ich w kuchni, to na pewno będziesz pozytywnie zaskoczony ich słodkawym smakiem. Kopytka to zawsze dobry pomysł na obiad, a podane inaczej niż zwykle, zrobią furorę na każdym stole.
Przepis na kopytka z batatów
Potrzebne składniki (dla 2 osób):
» ok. 1 kg batatów (1-2 sztuki, zależnie od wielkości),
» jajko,
» 180 g mąki pszennej,
» pieprz i sól do smaku,
» 120 g mąki kukurydzianej.
Wykonanie:
Bataty gotujemy przez pół godziny (nie musimy ich wcześniej odbierać ze skórki) w wodzie (niedużej ilości). Możemy również warzywa ugotować na parze. Potem oczyszczamy je ze skórki i mielimy w prasce albo rozgniatamy widelcem na gładkie purée.
Łączymy je z mąką pszenną i kukurydzianą, doprawiamy pieprzem i solą. Masę umieszczamy na oprószonej mąką stolicy i starannie zagniatamy. Lepimy z ciasta 3-4 kule i każdą po kolei rozwałkowujemy – pojedynczy wałek powinien mieć ok. 2,5 cm długości i ok. 2 cm średnicy. Kroimy je nożem na mniejsze prostokąty.
Kopytka gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez ok. półtorej minuty od momentu wypłynięcia. Od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna naczynia. Przy pomocy dużej łyżki z dziurkami wyjmujemy kluski z wody wprost na talerz. Tak samo gotujemy kolejną partię. Kopytka z batatów serwujemy np. sosem grzybowym.
Czytaj też: Wsyp do garnka 1 łyżkę. Unikniesz bladej fasolki szparagowej