Zaskakujący przepis na kotlety mielone. Ten dodatek odmieni ich smak!

Kotlety mielone

Kotlety mielone to rarytas, który często gości na naszych talerzach. Okazuje się, że można je zrobić na rozmaite sposoby. Dziś prezentujemy prostą recepturę na kotlety z niespodzianką. Bez dwóch zdań staną się one szlagierem spotkań rodzinnych.

   

Pyszne kotleciki z oryginalnym dodatkiem w postaci ogórków kiszonych na pewno przypadną do gustu nie jednemu łasuchowi, a oto przepis.

Składniki:
3 ogórki kiszone
pół kilograma mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
2 ząbki czosnku
1 bułka kajzerka
1 łyżeczka musztardy
pieprz
1 cebula
sól
olej do smażenia
bułka tarta (do panierowania)

   

Wykonanie:
Ogórki kiszone obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce. Zmiażdż czosnek. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę albo też zetrzyj na tarce. Zmiękcz w wodzie bułkę kajzerkę. Do miski włóż mielone mięso. Połącz je z cebulą, czosnkiem, namoczoną i odciśniętą bułką oraz startymi ogórkami kiszonymi. Całość dopraw solą, musztardą i pieprzem czarnym świeżo zmielonym. Zacznij starannie wyrabiać masę. Czynność zakończ, gdy masa dobrze się połączy i będzie jednolita. Na patelni rozgrzej olej (np. rzepakowy), usmaż kotleciki, później odsącz je z tłuszczu na ręczniku papierowym. Potrawę serwuj z dodatkiem ulubionej surówki (np. z pora, selera, marchewki) i ugotowanych ziemniaków.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News