ShareInfo.plKulinariaZastosuj metodę czwórki. Kluski śląskie wychodzą tak dobre, że każdy poczuje różnicę

Zastosuj metodę czwórki. Kluski śląskie wychodzą tak dobre, że każdy poczuje różnicę

kluski śląskie
fot. screen Youtube / Mashed

Każdy bez problemu potrafi odróżnić kluski śląskie od kopytek. Te pierwsze są okrągłe i mają w środku charakterystyczny dołeczek. Fanów tego kultowego specjału w Polsce nie brakuje, a szczególnym uznaniem cieszy się na Śląsku. Tam też podawany jest z roladą mięsną, modrą kapustą i sosem. Kluski można również podać w towarzystwie ulubionego sosu, np. grzybowego. Są naprawdę łatwe do zrobienia, a jeśli korzystasz z metody czwórki, wychodzą na medal.

REKLAMA

O co chodzi z metodą „czwórki”? To patent na udane kluski śląskie

W tej recepturze na kluski śląskie dodaje się do ciasta jajko. Są osoby, które uważają, że ten dodatek odpowiada za gumową konsystencję klusek. Inni natomiast twierdzą, że jajko nadaje masie plastyczności i sprawniej się nią operuje, zwłaszcza podczas tworzenia kluseczek.

My jednak jesteśmy za dodaniem do klusków jajka. Umiejętnie zagnieciona masa z jajkiem nie wyjdzie ani trochę gumowa. Ziemniaczany specjał będzie miał mięciutką i puszystą strukturę.

Jak zrobić kluski śląskie metodą czwórki?

Składniki:
» 1 jajko,
» 1 kg ziemniaków typu C (z wysoką zawartością skrobi),
» sól,
» 250 g mąki ziemniaczanej.

Wykonanie:
Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Gotujemy je w osolonej wodzie, aż zmiękną, potem warzywa odsączamy i studzimy. Przeciskamy przez praskę, dodajemy do masy sól, mąkę i jajko. Zaczynamy wyrabiać aksamitną masę.

REKLAMA

Dzielimy ją na 4 takie same porcje i z każdej tworzymy wałek. Kroimy go na mniejsze części i z każdej lepimy okrągłą kluskę – w rozmiarze orzecha włoskiego, nie zapominając o zrobieniu dziurki w środku każdej sztuki.

Gotowe kluski gotujemy stopniowo w osolonym wrzątku przez ok. 2 minuty od czasu, aż wyjdą na wierzch. Zbieramy je przy pomocy łyżki cedzakowej i serwujemy z dowolnym sosem.

Wskazówki na idealne kluski śląskie

» Ciasto warto wzbogacić o odrobinę oleju rzepakowego, a kluski nie posklejają się. Łyżka stołowa tłuszczu wystarczy.

» Z mąką nie należy przesadzać. Nadmiar jej sprawi, że kluski wyjdą twarde.

REKLAMA

» Podczas gotowania klusek nie ustawiaj zbyt dużego płomienia, bo istnieje większe ryzyko, że się rozlecą.

Czytaj też: Wsyp do kamionki. Tak wydobędziesz najlepszy smak kiszonych ogórków

Zobacz również:
REKLAMA