Ziemniaki są podstawą wielu potraw obiadowych, a ponadto charakteryzują się pysznym smakiem. W połączeniu z fasolą dają znakomity efekt, któremu nie będzie mogła się oprzeć cała rodzina.
Często zdarza się, że nie mamy zbyt wielu pomysłów na przygotowanie obiadu. Jeśli mamy w domu ziemniaki, fasolę i kilka innych składników, bez problemu możemy przyrządzić poniższe danie.
Składniki:
2 ziemniaki
5 łyżek fasoli białej z puszki
1 łyżka musztardy
1 łyżka oleju
1 pomidor
1 ogórek kiszony
1 cebula dymka
sól
pieprz
oregano
majeranek
Sposób przygotowania:
Dokładnie szorujemy ziemniaki i myjemy, po czym kroimy je na pół i układamy na blasze do pieczenia środkiem do dołu. Pieczemy przez 30 minut, aż staną się miękkie w środku. Wyjmujemy je z piekarnika, ale nie wyłączamy urządzenia. Ze środka ziemniaków wydłubujemy miąższ i przekładamy go do miski, po czym ugniatamy wraz z odsączoną z zalewy fasolą. Dodajemy musztardę, przyprawy i olej i wszystko dokładnie mieszamy.
Pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę, podobnie jak cebulkę dymkę i ogórka kiszonego. Wszystko to dodajemy do farszu i wypełniamy nim łódeczki z ziemniaków. Ponownie wkładamy je na 5 minut do piekarnika.