Ziemniaki pieczone w folii z dodatkiem masła czosnkowego to znakomity dodatek do steków, schabu czy innych potraw mięsnych. Świetnie sprawdzą się też jako samodzielny posiłek np. w połączeniu z boczkiem. Kartofle piecze się w mundurkach, przez co smakują, jak z ogniska. Sprawdź przepis na pyszne ziemniaki z masłem czosnkowym.
Ziemniaki pieczone w folii cudowny aromat zyskują dzięki pieczeniu w mundurkach z tymiankiem i masłem czosnkowym. Są miękkie w środku, z wyczuwalną nutą czosnku oraz ziół. Takiego zestawienia grzech nie spróbować.
Do zrobienia tej smacznej przekąski wybierz ziemniaki mączne typu C, ponieważ są sypkie, mają niewiele wody i dużo skrobi. Odmiany, których warto użyć to m.in.: tajfun, gracja, jutrzenka, bryza.
Ziemniaki pieczone w folii z masłem czosnkowym – przepis
Składniki (na 4 porcje):
5 ząbków czosnku
1 kg młodych ziemniaków
150 g masła
gałązki tymianku
pieprz, sól
Wykonanie:
Najpierw myjemy ziemniaki i gotujemy je przez pół godziny w całości (ze skórką) w osolonej wodzie. Robimy masło czosnkowe: w niedużym rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego zmiażdżony czosnek, potem odstawiamy do wystudzenia. Każdego ziemniaka umieszczamy na kawałku folii spożywczej, nacinamy, lekko rozchylamy obydwie części, po czym wlewamy trochę masła czosnkowego. Na górze kładziemy tymianek (gałązkę lub dwie), a na końcu zawijamy folię. Tak przygotowane bulwy wykładamy na blachę i wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 20 minut, serwujemy na ciepło.