Jak zaoszczędzić energię korzystając z piekarnika? Producenci sprzętów w instrukcjach zwykle zdradzają proste sposoby, dzięki którym można zachować trochę pieniędzy w portfelu. Jeden z nich zakłada, że nawet 20% mniej prądu wymagało będzie przygotowanie potrawy, gdy wyłączymy piekarnik na 10 minut przed końcem pieczenia.
Inne skuteczne metody polegają na wkładaniu do urządzenia kilku potraw albo produktów, by piekły się równocześnie. Można też tak planować, by dania tworzyć od razu po sobie. Pewien producent w instrukcji obsługi swojego piekarnika wymienił fascynujący trik, który może zmienić nasze mniemanie o przygotowywaniu potraw.
Chodzi o wcześniejsze wyłączenie sprzętu w celu oszczędzenia energii. Patent, który został sformułowany w instrukcji obsługi piekarnika marki BOSH, nie spowoduje, że nasze dania będą niedopieczone. Wytwórca, podając go, zwraca uwagę na kluczowy fakt, że temperatura, która panuje w środku sprzętu, utrzymuje się na ustalonym przez nas poziomie jeszcze przez maksymalnie 10 minut po jego wyłączeniu.
Inaczej mówiąc nasza potrawa i tak „dojdzie”, bez zużycia dodatkowej energii. Według producenta urządzenia AGD dostrzeżemy różnicę w poborze prądu na poziomie aż 20% w zestawieniu z „tradycyjnym” korzystaniem z piekarnika.
Inne sposoby na zaoszczędzenie energii w kuchni
Duży wpływ na obniżenie zużycia prądu przez urządzenie AGD ma jego umiejscowienie. Znacznie mniej energii pobierze lodówka, która nie będzie usytuowana obok piekarnika czy kuchenki. Sam sprzęt otwierajmy na krótko i tylko wtedy, gdy będzie taka konieczność.
Aby można było urzeczywistniać taką praktykę, wewnątrz powinien panować porządek. Czasowe odmrażanie i oczyszczanie chłodziarki także będzie skutkowało korzyściami w formie niższych rachunków za energię. Pokryty lodem sprzęt nie będzie pracował zbyt wydajnie.
Zobacz też: Pierz ubrania w ten sposób, a sporo zaoszczędzisz! Dobra porada.