Babka cytrynowa jest świetnym pomysłem na deser na każdą okazje. Jej przygotowanie nie powinno sprawić problemów nawet najmniej doświadczonym w kuchni osobom. Poniższy przepis w zupełności to udowadnia.
Składniki na ciasto:
4 jajka
szklanka cukru
łyżeczka cukru waniliowego
około 250 g mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
półtora łyżeczki proszku do pieczenia
kostka masła
cytryna – będzie potrzebna do soku i do skórki cytrynowej
Składniki na polewę lukrową:
około 250 g cukru pudru
duża łyżka soku wyciśniętego z cytryny
około łyżeczki wody
Sposób przygotowania:
Przesiewamy mąkę i łączymy ją z proszkiem do pieczenia. W drugim pojemniku ścieramy masło z cukrem i stopniowo dodajemy po jednym jajku, ciągle mieszając. Potem dodajemy partiami suche składniki, a następnie skórkę i sok z cytryny.
Masę przekładamy do keksówki i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Kiedy ciasto ostygnie, wykonujemy lukier i polewamy nim babkę.