
Zupa pomidorowa towarzyszy nam od dziecięcych lat i lubi ją chyba każdy Polak. Tym razem zerwiemy trochę z tradycją i ugotujemy to danie w iście letnim stylu. Zamiast pomidorów ze słoików, puszek czy kartoników, użyjemy tych prosto z pola. Dojrzałe w pełnym słońcu sprawią, że zupa wyjdzie 10x smaczniejsza niż klasyczna.
Jeden uniwersalny przepis na pomidorową nie istnieje. Można ją przyrządzić na dziesiątki sposobów, kombinując z różnymi dodatkami. Niektórzy gotują zupę od podstaw, a inni korzystają z wczorajszego rosołu. Jasna sprawa, że pomidory są jej głównym komponentem. Ich forma w dużej mierze zależy od pory roku, bo latem można użyć świeżych pomidorów prosto z krzaka, a zimą zwykłej passaty, przecieru czy koncentratu. Ponieważ mamy sezon na pomidory, warto ugotować z nimi pyszną i aromatyczną zupę – ku radości całej rodziny.
Przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów
Lista składników:
» pół litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
» 1 kg świeżych pomidorów,
» łyżeczka cukru,
» łyżeczka soli,
» cebula,
» 4-5 łyżek śmietany kremówki,
» 100 g makaronu.
Wykonanie:
Obieramy i siekamy cebulę. Kroimy pomidory. Oba składniki umieszczamy w sporym, płaskim garnku. Zagotowujemy, dusimy przez 60 minut pod przykryciem, sporadycznie mieszamy. Przecedzamy przez sito do innego garnka – dzięki temu w bulionie nie będą pływać skórki, pestki itp.
Zupę możemy zblendować, ale nie na zupełny mus. Zalewamy ją wywarem warzywnym lub drobiowym, zagotowujemy. Dodajemy po łyżeczce cukru i soli do smaku.
Wrzucamy połamany makaron, ponownie zagotowujemy i gotujemy przez kilka minut lub dłużej, aż kluski dojdą, sporadycznie mieszamy.
Na koniec zupę pomidorową zabielamy kremówką i podajemy. Smacznego.
Czytaj też: Łatwa i szybka napoleonka z malinami. Nawet babcia pochwaliła tę wersję