REKLAMA

grzane wino
fot. Pixabay

Grzaniec to świetny pomysł na rozgrzanie się, gdy na dworze plucha, śnieg i ziąb. Sprawdzi się także przy rodzącym się przeziębieniu. Jednak nie przesadzajcie z piciem grzanego wina, bo wtedy zamiast poprawy swojego samopoczucia, można liczyć się niestety z jego pogorszeniem. Można też przygotować wersję bezalkoholową – używając piwa bezalkoholowego albo soku jabłkowego i  dodatków przypraw do grzańca.

REKLAMA

Doskonała kompozycja przypraw gwarantuje idealny smak grzańca. Poniższy przepis ma idealne proporcje, aby sprawić sobie cudowny smak grzanego wina. Rozgrzewające, poprawiające nastrój na chłodne wieczory.

Składniki:

1 litr wina czerwonego półsłodkiego
50 ml rumu
2 jabłka
3 owoce kardamonu
3 gwiazdki anyżu
10 sztuk goździków
2 laski cynamonu
3 łyżki miodu

REKLAMA

Przygotowanie:

Obierz jabłka i pokrój je w małą kostkę. Następnie do garnka przelej wino, a później dodaj rum, a także pokrojone jabłka oraz miód. Do garnka wsyp wszystkie wymienione w przepisie przyprawy, a następnie podgrzewaj na bardzo małym ogniu mieszając od czasu do czasu.

Uważaj, aby nie doprowadzić wina do wrzenia. Grzańca można podgrzać maksymalnie do 80 stopni Celsjusza, inaczej straci swój smak i aromat.

REKLAMA

Grzaniec jest gotowy do picia, przelej go do ulubionego kubka i delektuj się nim. Opcjonalnie możesz udekorować plastrami cytryny lub pomarańczy.

Smacznego!

REKLAMA